Elfogták a 19 éves amerikai "mezítlábas banditát"

Vágólapra másolva!
Két év után elfogták Amerika leghíresebb tinédzser bűnözőjét, akit "mezítlábas banditának" neveztek el. A 19 éves fiúnak, aki cipő nélkül tört be házakba, és lopott el repülőket anélkül, hogy valaha tanult volna repülni, 58 ezer rajongója van a Facebook-on. Az FBI 10 ezer dollárt ígért a nyomravezetőnek, a fiút végül a Bahamákon fogták el.
Vágólapra másolva!

Vasárnap reggel letartóztatták azt a 19 éves fiút, akit "mezítlábas bandita" néven ismert Amerika. A fiút a Bahamák egyik szigetén, Eleutherán fogták el, közölte a rendőrség. A CNN szerint Colton Harris-Moore-t Nassauba szállítják. Az FBI még nem erősítette meg, hogy a fiú őrizetben van, előbb ugyanis meg akarnak bizonyosodni a személyazonosságáról.

Harris-Moore a gyanú szerint ellopott egy repülőgépet, azzal jutott el a Bahamákra, holott soha nem tan ult repülni. A fiú 2008 óta szökésben van - ekkor szökött meg egy washingtoni fiatalkorú börtönből, miután a bíróság bűnösnek mondta ki három rendbeli betörés miatt, és három év börtönre ítélte. A fiút azért nevezték el Barefott Bandit-nak, azaz mezítlábas banditának, mert a hírek szerint cipő nélkül tört be a házakba.

A CNN szerint a fiút egy egész betöréssorozattal gyanúsítható, amelyeket Oregon és Washington államban követett el, de a hatóságok azt gyanították, hogy a közelmúltban kelet felé indult. Azzal is gyanúsítják, hogy Dél-Dakotában és Nebraskában repülőterekre tört be, valamint ellopott több kocsit.

A dél-dakotai Yanktonban június 17-én egy családi házban betörőt kaptak rajta a tulajdonosok. "Megdézsmálta a hűtőt, lezuhanyzott, levágta a haját. Amikor megtalálták, futni kezdett, és a pincébe menekült, ahová a tulajdonos követte" - mondta az egyik helyi nyomozó. A tulajdonos követte az ismeretlen betörőt, aki egy lézer fénysugarát szegezte rá, és azt mondta, "fegyverem van, tűnj el innen, vagy lelőlek". A rendőrtiszt szerint nem derült ki, hogy valóban fegyver volt-e nála, vagy csak egy világítós toll. Ezután a betörőnek sikerült elmenekülnie - a hatóságok utóbb közölték, hogy feltehetően Harris-Moore volt.

A nebraskai Madison megye hatóságai a múlt hónapban elfogatóparancsot adtak ki ellene betörések és lopások miatt. A múlt kedden pedig a washingtoni állami bíróság bocsátott ki egy vásiratot, amely szerint bizonyítékok vannak arra, hogy Harris-Moore tavaly ellopott egy repülőgépet Idahóból, amelyet utóbb Washington államban találtak meg, összetörve. A repülőgépen megtalálták a fiú DNS-ét.

A múlt héten pedig a gyanú szerint egy kisrepülőt lopott el az Indiana állambeli Monroe megye bloomingtoni repteréről. A repülőtér igazgatója, Bruce Payton szerint egy 2009-es Cessna 400 Corvalis tűnt el egy lezárt hangárból. Később a gép tulajdonosa jelzést kapott az amerikai parti őrségtől, hogy a repülő vészjeleket ad a Bahamákról. Ezt a nyomot követve megtalálták az összetört gépet, és a hatóságok Harris-Moore-ra gyanakodtak. Nyomozni kezdtek több betöréses lopás miatt is, amelyekt azután követtek el a környéken, hogy a repülőgép leszállt a Bahamákon. Az FBI 10 ezer dollárt (mintegy 2,2 millió forintot) ajánlott fel a nyomravezetőnek, és legutóbbi felhívásukban megjelölték, hogy Harris-Moore feltehetően a Bahamákon tartózkodik - írja a CNN.

A fiú édesanyja, Pamela Kohler korábban a repülőgép-lopásokról szóló hírek hallatán azt nyilatkozta, szeretné, ha a fia feladná magát, de hozzátette: büszke rá, amiért saját maga tanult meg repülni.

Tavaly decemberben a Time magazin "Amerika legkeresettebb tinédzser banditájának" nevezte Harris-Moore-t. Vasárnap a fiú Facebook-oldalának 58 ezer rajongója volt. A 20th Century Fox filmstúdió megvásárolta a jogokat, hogy megfilmesíthesse Harris-Moore életét.