Svájc nem adja ki Roman Polanskit

Vágólapra másolva!
Nem adja ki Svájc Roman Polanski filmrendezőt az Egyesült Államoknak, amely azért körözte a filmest, mert több évtizeddel ezelőtt megrontott egy 13 éves lányt. A Svájcban letartóztatott rendező folyamatosan küzdött az ellen, hogy kiadják és amerikai bíróság tárgyalja az ügyet. Polanski így többé nincs házi őrizetben, elhagyhatja svájci házát.
Vágólapra másolva!

Svájc úgy döntött, hogy nem adja ki az Egyesült Államoknak Roman Polanski filmrendezőt, akit egy 13 éves lány elkábításával és megrontásával vádolnak az Egyesült Államokban. A döntést a svájci igazságügyi minisztérium hétfőn hozta nyilvánosságra. A hatóság döntése értelmében Polanski szabadon elhagyhatja svájci házát, vége a házi őrizetének.

"Roman Polanski 76 esztendős francia-lengyel filmrendezőt Svájc nem adja ki az Egyesült Államoknak. A szabadságát korlátozó intézkedéseket visszavontuk" - jelentette be Evaline Widmer-Schlimpf igazságügyi miniszter. "Polanski úr immár szabadon mozoghat. 12.30 óta szabad ember" - tette hozzá. A miniszter az külön kiemelte, hogy a svájci hatóságok "nem arról döntöttek, hogy a rendező bűnös-e vagy sem".

A svájci illetékesek elsősorban az amerikai hatóságokat hibáztatták, amiért nem tudtak hitelt érdemlő bizonyítékokkal szolgálni a Polanski ellen 1977-78-ban folytatott bírósági eljárásról. Az igazságügyi minisztérium közleménye szerint nemzeti érdekeket vettek figyelembe a döntés meghozatalakor.

A lengyel-francia kettős állampolgárságú Polanskit szeptemberben vették őrizetbe, amikor Franciaországból Svájcba utazott. A férfit azóta körözik, hogy 1978-ban bűnösnek vallotta magát, és elismerte, hogy törvénytelen szexuális kapcsolatot létesített egy 13 éves lánnyal. A rendező utána megszökött az ítélethirdetés elől az Egyesült Államokból, ahol liliomtiprás miatt bizonyosan börtönbüntetés várt volna rá. Azóta Franciaországban élt, és kerülte az olyan országokat, amelyeknek kiadatási egyezménye van az USA-val.

A 76 éves Polanskit tavaly tartóztatták le Svájcban, az Egyesült Államok kérte a kiadatását. Két hónapig őrizetben volt, majd decemberben házi őrizetbe helyezték Svácjban. A BBC akkor azt írta, hogy Svájcban meglehetősen ritka, hogy kiadatásra váró gyanúsítottat óvadék ellenében szabadon engednek. A bíróság először el is utasította Polanski kérelmét, a második beadványban azonban mégis megnyugtató biztosítéknak találták a letett 4,5 millió dollárt. Polanskinak a börtön elhagyásakor útlevelét is le kell adnia, és egy elektronikus nyomkövetőt kapott, amellyel ellenőrizhették, nem hagyja-e el a Svájci Alpokban található villáját.

A rendező végig küzdött az ellen, hogy kiadják az Egyesült Államoknak, de egy kaliforniai fellebbviteli bíróság korábban elutasította Polanski beadványát, amelyben a vád ejtését kérte eljárásjogi hibákra hivatkozva, majd azt is hiába próbálta elérni, hogy távollétében ítélkezzen az amerikai bíróság.