Megfosztották brit állampolgárságától a dögös vörös kémnőt

Vágólapra másolva!
Bár vissza akart térni volt férje hazájába, Nagy-Britanniába az orosz-amerikai kémügy vörös hajú szereplője, Anna Chapman, erre már nem lesz lehetősége, mert a brit hatóságok megfosztották állampolgársától és brit útlevelétől is. Volt férje szerint Chapman már Nagy-Britanniában is kémkedhetett.
Vágólapra másolva!

Megfosztották brit állampolgárságától az orosz-amerikai kémügy egyik főszereplőjét, Anna Chapmant, aki brit exférje révén jutott brit útlevélhez. A BBC keddi értesülése szerint a fiatal orosz nőt a brit belügyminisztérium hivatalosan ki is tiltja Nagy-Britanniából.

A 28 éves Anna Chapman - aki Anna Kuscsenko néven született, és saját bevallása szerint édesapja az orosz hírszerzés magas rangú tisztje - öt évet élt Nagy-Britanniában. Itt ismerkedett meg 2002-ben későbbi férjével, Alex Chapmannel. A házasság válással végződött, ám Anna Kuscsenko megtartotta volt férje nevét - és brit útlevelét is -, de később az Egyesült Államokba települt át.

Chapmant az Egyesült Államokban azzal gyanúsították meg, hogy egy kémhálózat tagjaként Oroszországnak gyűjtött információkat. A múlt héten bűnösnek mondták ki, és kitoloncolták az Egyesült Államokból. A fiatal nő - ügyvédje szerint - vissza akart volna térni Nagy-Britanniába, amelyet "hazájának tekint".

Sok pénze és befolyásos barátai voltak

Erre azonban a brit belügyminisztérium döntése alapján most már nem lesz módja, még látogatóként sem. A tárcának a 2001-ben kelt állampolgársági törvény alapján bírósági eljárás nélkül joga van megvonni a brit állampolgárságot kettős állampolgároktól, ha úgy ítéli meg, hogy "ez áll a közjó érdekében".

Ezt Theresa May belügyminiszter kedden Anna Chapman esetében meg is tette, személyesen szignálva az állampolgárság megvonásáról szóló határozatot. A brit belügyminisztérium már a hétvégén bejelentette: "sürgős" vizsgálatot kezdett annak kiderítésére, hogy indokolt-e Anna Chapman-Kuscsenko brit útlevelének érvénytelenítése.

A brit elhárítás (MI5) már jóval a kémcsere előtt, az ügy kipattanása után vizsgálódni kezdett az ügyben. Chapman volt férje, a 30 éves, pszichológusnak készülő Alex Chapman nemrégiben egy lapinterjúban elmondta: nem sokkal korábban, otthonában felkereste őt az MI5 egy ügynöke, és egyebek mellett arról kérdezte, hogy volt felesége kémkedhetett-e Nagy-Britanniában is, illetve londoni tartózkodása idején szervezték-e be.

Chapman elmondása szerint erre utaló jelek bőségesen voltak. Házasságuk vége felé feleségének viselkedése szinte egyik napról a másikra "drámai változáson" ment át, Anna "orosz barátokkal" kezdett találkozni mind gyakrabban, és ragaszkodott hozzá, hogy férje ne kísérje el. Az exférj szerint feleségének hirtelen "nagyon sok pénzhez lett hozzáférése", és azzal kérkedett, hogy milyen "befolyásos" emberekkel találkozik.