Már nem bízik Obamában az amerikaiak többsége

Vágólapra másolva!
Egy friss felmérés szerint az amerikai közvélemény többségének nem tetszik, ahogy Barack Obama a gazdasági problémákat kezeli, tízből hat ember pedig abban sem bízik, hogy az elnök az ország számra helyes döntéseket hoz. A kongresszusról pedig még ennél is rosszabb az emberek véleménye.
Vágólapra másolva!

Az amerikai elnök iránti bizalom az Egyesült Államokban minden korábbinál gyengébb, tíz választó közül csaknem hat nem bízik abban, hogy Barack Obama az ország számára helyes döntéseket hoz - derült ki a Te Washington Post és az ABC News kedden közölt felmérési eredményeiből. Ezzel Obama tetszési indexe - négy hónappal a novemberi kongresszusi választások előtt - újabb mélypontot ért el. Az amerikai közvélemény egyértelmű többsége nem ért egyet azzal, ahogy az elnök a gazdasági problémákat kezeli.

A július eleji felmérés szerint a megkérdezettek 43 százaléka támogatja Obama gazdaságpolitikáját, 54 százaléka ellenzi. Már a demokrata szavazók egyharmadának sem tetszik az elnök működése. Mióta 2009 januárjában beiktatták hivatalába, soha nem mértek Obama szempontjából ilyen rossz eredményeket.

A közvélemény-kutatás szerint a választói hangulat alakulásában a gazdasági helyzet a meghatározó. Szinte minden amerikainak rossz a véleménye a gazdaságról, bár az 2009 eleji recessziós időszakhoz képest kevesebben értékelik a helyzetet gyengének. Csak a válaszolók negyede érzi úgy, hogy a gazdaság javulóban van.

Republikánusokat küldenének a kongresszusban Obama ellenében

Több gazdasági mutató romlása - a tőzsdei indexek esése, a lakóingatlan-piaci gondok és a munkanélküliségi adatok kedvezőtlen alakulása - ronthattak Obama teljesítményének megítélésén. A választók 42 százaléka gondolja úgy, hogy az elnök helyes döntéseket fog hozni, 58 százaléka ellenkezőképpen ítéli meg; beiktatása után még a szavazók 60 százaléka bízott Obama jövőbeni döntéseiben.

Az amerikaiak még az elnöknél is kevésbé bíznak a szövetségi kongresszusban, csaknem 70 százalékuk helyteleníti a demokrata párti törvényhozók tevékenységét, de a republikánus politikusokkal szemben is ekkora az elégedetlenség. A választók 62 százaléka jelenlegi képviselője helyett újat akar látni a washingtoni Capitoliumon.

A The Washington Post értékelése szerint a demokrata politikusok védekezésre kényszerülnek a félidős választások előtt. A regisztrált, biztosan voksolni szándékozó szavazók közül 49 százalék a Republikánus Párt jelöltjét fogja választani, 45 százalék a Demokrata Pártét. A választók több mint fele, 56 százaléka azon az állásponton van, hogy a kongresszus irányítását át kellene adni az ellenzéki republikánusoknak, hogy a törvényhozás ellensúlyozhassa a demokrata párti elnök politikáját.

Obama általános megítélése - 50 százalék jónak tartja működését, 47 százalék rossznak - hasonló ahhoz, amilyen Bill Clinton egykori demokrata párti elnöké volt 1994 nyarán, néhány hónappal azelőtt, hogy a republikánusok több körzetben nagy győzelmeket aratva visszahódították a képviselőházat és a szenátust. Clinton később viszont könnyedén megnyerte az újraválasztási küzdelmet.