Tizen sérültek meg az idei legvéresebb bikafuttatáson Pamplonában

Vágólapra másolva!
Az utolsó bikafutattás lett a legvéresebb és a leghosszabb az idei ünnepen, három embert felnyársaltak a bikák, összesen tízen kerültek kórházba, de a Vöröskereszt több tucat sérültet látott el.
Vágólapra másolva!

Ketten súlyosan megsérültek és összesen tízen kerültek kórházba szerdán az idei év nyolcadik, egyben utolsó bikafuttatásán Pamplonában, a San Fermín fesztiválon. A legrosszabb állapotban egy 23 éves chilei férfi került kórházba, akit mellkasán és jobb combján szúrt át egy hatmázsás állat. Egy 19 éves spanyol férfit a hónaljánál, egy 24 éves brit férfit az ágyékánál nyársalt fel egy bika. A futás után összesen tíz embert vittek kórházba, a Vöröskereszt munkásai pedig összesen 59 sérültet számoltak össze.

Az utolsó volt az idei legvéresebb futam. A San Fermín ünnep nyolc napja alatt összesen 376-an sérültek meg idén, hetvennel kevesebben, mint tavaly. Az idei sérültek közül 37-en szorultak kórházi kezelésre.

Az évente megrendezett kilencnapos fesztivál ideje alatt minden nap reggel nyolckor hat bikát és számos szelíd vezérökröt engednek ki Pamplona szűk, középkori utcáira. A kolompokkal felszerelt ökrök feladata, hogy összetartsák a csapatot és egyenletes tempót biztosítsanak. A 825 méter hosszú szakaszon több száz vakmerő férfi fut együtt az állatokkal, hogy eltereljék őket az arénába, ahol esténként bikaviadal keretében ölik meg őket a torreádorok.

Szerdán a Jandilla tenyészetből származó bikákat engedték szabadjára, amelyek a legveszélyesebbek közé tartoznak agresszivitásuk miatt. Egyikük tavaly a nyakán sebzett meg egy 27 éves spanyol férfit, a bikafuttatás történetének 15. ismert halottját.

Az utolsó futtatás volt az idei fesztivál leghosszabb futása: a hajsza 4 perc 23 másodpercig tartott, mivel az utolsó bika, egy Gavioto nevű barna állat elszakadt a csordától és legalább háromszor visszafordult, rátámadva a bámészkodó tömeg egy-egy tagjára.

A bikafuttatás mellett egészéjszakás ünneplések is a fesztivál részét képezik. Évente több tízezren érkeznek Pamplonába az egész világról, hogy részesei lehessenek az ünnepnek.1924 óta tizenöt ember vesztette életét a veszélyes látványosság során.