Egyre kevesebb esőerdőt lopnak el

Vágólapra másolva!
Indonéziában harmadára esett vissza az esőerdők illegális kitermelése, de a világ többi részén is szép eredményeket értek el az erdőkért harcolók. Az illegális erdőirtás ennek ellenére világszerte többmillió szegény ember megélhetését veszélyezteti.
Vágólapra másolva!

Jelentősen visszaesett az illegális fakitermelés a trópusi esőerdőkben a londoni Chatham House kutatóintézet most publikált friss tanulmánya szerint. Indonéziában, Brazíliában és Kamerunban felére-harmadára esett vissza az illegális fairtás az elmúlt évtizedben, de világszerte is jelentősen - ötödével - kevesebb erdőt lopnak el, mint korábban. A tanulmány megjegyzi, hogy a kormányok, nyomásgyakorló csoportok megpróbálták felhívni a figyelmet a jelenségre, és a civilek is egyre komolyabban veszik a problémát.

A világ legszegényebb országaiban legalább egymilliárd ember élete függ az esőerdőktől, és ha csökken az illegális fakitermelés, az ő megélhetésük is nagyobb biztonságban van - idézi a BBC Sam Lawsont, a kutatás vezetőjét. Ráadásul az illegális kitermelés visszaszorítása a globális felmelegedés elleni küzdelmet is segítheti, mert a megmentett erdők akár több milliárd tonna üvegházhatású gázt is meg tudnak kötni.

Az elmúlt évek változásának köszönhetően 17 millió hektár esőerdő - és így 1,2 milliárd tonna széndioxid-kibocsátás - menekült meg. Ha ennyi fát kivágtak és értékesítettek volna, az körülelül 6,5 milliárd dollár bevételt hozott volna az erdőtulajdonos országoknak.

A föld legszegényebb országaiban az illegális fakitermelés táplálja a korrupciót, és több milliárd dollárnyi kimaradt hasznot jelent az országoknak. Az illegális fakitermelés még a most kimutatott jó eredményekkel együtt is nagy problémát jelent. A tanulmány szerint még azokban az államokban is nagy erőfeszítésekre lenne szükség, ahol eddig jó eredményeket értek el, olyan megoldást kellene találni, amely teljesen megállítja az illegális kereskedelmet. A kutatás szerint 2000-ben az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Japán, Franciaország és Hollandia több mint 20 millió köbméter illegálisan kitermelt fát importált.