Megállították az olajszivárgást a Mexikói-öbölben

Vágólapra másolva!
Április óta először nem szivárog olaj a Mexikói-öbölben megsérült olajkútból. A BP nem titkolja, hogy az új olajfogó sapka csak átmeneti megoldás, ráadásul még csak most kezdik tesztelni. A kutat várhatóan csak augusztusban tudják majd véglegesen lezárni.
Vágólapra másolva!

Nem folyik már a tengerbe az olaj a Mexikó-öböl fenekén, 1500 méter mélyen található sérült olajkútból - jelentette be a BP. Peter Wells igazgató szerint a kutat helyi idő szerint 14 óra 25 perckor sikerült lezárni. Az igazgató azt is megjegyezte, hogy nagyon izgatott a fejleményektől, ami nem csoda, hiszen az olajfúró április 20-i balesete óta eddig minden próbálkozásuk ellenére folyamatosan ömlött az olaj a tengerbe.

A társaság a héten új, az előzőnél szorosabb olajfogó sapkát illesztett a kútra. A tervek szerint ez a kiömlő olaj nagy részét fel tudja majd fogni, míg az előző sapkával csak kisebb részét tudták összegyűjteni, a nagy része továbbra is az óceánt szennyezte. A sikert Barack Obama amerikai elnök is üdvözölte, de megyjegyezte, hogy a BP egyelőre csak tesztelik az új szerkezetet. A BBC jelentése szerint a teszt akár 48 órán át is eltarthat.

A BP sietett leszögezni, hogy még ha a következő 48 órában egy csepp olaj sem jön ki a sapka alól, az sem jelenti azt, hogy véglegesen megoldották a problémát. Jelenleg nyomáspróbákkal vizsgálják a kút intenzitását, és ha a sapka jól vizsgázik, akkor a BP és a kormány együtt eldönti, hogy megpróbálják lezárva tartani a forrást, amíg el nem készülnek a mentesítő fúrásokkal, vagy megnyitják a sapkán a szelepeket, és azokon keresztül a felszínre vezetik az olajat. A végeleges megoldást jelentő mentesítő fúrások a BP ígérte szerint augusztus közepére lesznek készen.

Az első kis siker a BP részvényein is segített, a bejelentés után hirtelen erősödni kezdtek a New York-i tőzsdén - írja a BBC.