Rekordszámú katona lett öngyilkos júniusban az Egyesült Államokban

Vágólapra másolva!
Január után júniusban is rekordszámú katona végzett magával az Egyesült Államokban, összesen 32 ember lett öngyilkos a hadsereg különböző egységeinél. A katonai vezetés egyelőre nem találja a már tavaly óta tartó tendencia közvetlen okát, csak a stresszre tudnak gondolni.
Vágólapra másolva!

Az öngyilkosságok száma alapján az idei június volt a legrosszabb hónap az Egyesült Államok hadseregének történetében, egy hónap alatt 32 katona végzett magával - számolt be a CNN hírcsatorna katonai statisztikákra hivatkozva. A katonák közül 11 tartalékos vagy nemzeti gárdista volt, 21 aktív szolgálatban álltak. Utóbbiak közül heten állomásoztak Irakban vagy Afganisztánban.

Az öngyilkosságok száma legutóbb idén januárban döntött rekordot, akkor 28 katona végzett magával. A júniusi adatokat is figyelembe véve 2010-ben eddig 145 amerikai katona ölte magát, ami több mint a 2009-es adatok fele, pedig már tavaly is rekordot döntött az öngyilkosságok száma: 245 katona vetett véget az életének.

A CNN-nek nyilatkozó katonai tisztségviselők elismerték, hogy még mindig nem tudják, mi okozza az öngyilkosságok számának emelkedését. Az öngyilkosságok ellen küzdő csoporotot vezető Chris Philbrick ezredes szerint nincsenek kimutatható tendenciák, az öngyilkos katonák más-más egységnél és állomáshelyen szolgáltak. Az ezredes szerint valószínű, hogy a folyamatos, erős stressz okoz olyan pszichés problémákat, ami végzetessé válhat.