Két öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Iránban

Vágólapra másolva!
Rövid idő alatt két öngyilkos merénylő is felrobbantotta magát Irán délkeleti részén egy mecsetnél, megölve legalább húsz embert. A támadást egy, a többségi síita uralom ellen küzdő szunnita csoport vállalta magára, állítólag így akarták megbosszulni egyik vezetőjük kivégzését.
Vágólapra másolva!

Húsznál is több halálos áldozatot követelő merényletet hajtottak végre csütörtök este az Irán délkeleti részében fekvő Záhedán városában egy mecsetnél - jelentette az Irna hírügynökség. A helyi hatóságok tájékoztatása szerint két pokolgép robbant az épület előtt, amikor egy vallási vezetőről emlékeztek meg a hívők.

Az első robbanás a város főmecsetjének bejáratánál történt. A második is ugyanott történt, de később, amikor a helyszínre érkeztek a mentők. Feltételezések szerint öngyilkos merénylők robbantották fel magukat. Az iráni média szerint legkevesebb 21 ember halt meg, és az áldozatok között van a Forradalmi Gárda több tagja. A sebesültek száma eléri a százat.

Az al-Arabíja arab hírtelevízió közölte, hogy a támadást elkövetését a Dzsundallah szunnita lázadócsoport vállalta magára. A szervezet a terrorcselekményekkel válaszolt arra, hogy nemrégiben kivégezték a Dzsundallah vezetőjét, Abdolmalek Rigit. A szervezet elektronikus levélben tájékoztatta a hírtelevíziót arról, hogy a merényletek célpontja a Forradalmi Gárda volt, és a merénylők a lázadóvezér rokonai voltak. A lázadó csoport további támadásokra figyelmeztetett.

Abdolmalek Rigit februárban fogták el, és június 20-án akasztották fel. Az iráni hatóságok felelősnek tartották a lázadót a hadsereg és a rendfenntartó erők, illetve polgárok elleni fegyveres támadásokért. A Dzsundallah a 2000-es évek elején alakult beludzs törzsek tagjaiból Irán délkeleti, Pakisztánnal és Afganisztánnal szomszédos vidékén. Harcot folytat a síita vezetésű iráni rendszer ellen. Teherán azt állítja róla, hogy kapcsolatban áll az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal.