A külföldi civilek meggyilkolására szólított fel a tálibok vezetője

Vágólapra másolva!
Szakítanak egy évvel ezelőtti álláspontjukkal a tálibok egy levél szerint, amelyet a NATO szerzett meg, ugyanis korábbi felhívásával szemben a tálib mozgalom vezetője, Omar molla az Afganisztánban dolgozó külföldi civilek meggyilkolására szólította fel követőit.
Vágólapra másolva!

Az Afganisztánban állomásozó külföldi erőknek dolgozó civilek válogatás nélküli gyilkolására szólította fel egy levélben követőit Omar molla, a tálib mozgalom Pakisztánban bujkáló vezetője - jelentette be vasárnap Josef Blotz dandártábornok, az afganisztáni NATO-erők szóvivője.

Az elfogott levél, ha valódi, szakítást jelent Omar egy évvel ezelőtti utasításával, amelyben arra biztatta harcosait, hogy ne bántsák az elfogott civileket. A június elején megszerzett levélről Blotz tábornok teljes bizonyossággal állította, hogy eredeti, de nem árulta el, miként jutottak a birtokába, nehogy ártsanak a NATO afganisztáni forrásainak.

Az utasítások között szerepel ugyanakkor az is, hogy a tálib parancsnokoknak fel kell venniük egységeikbe bárkit, akinek valamilyen kapcsolata van külföldi katonai támaszponttal, hogy információkhoz jussanak. A táliboknak halálukig küzdeniük kell, törekedniük kell arra, hogy minél több külföldit fogjanak el, és minél több nehézfegyvert szerezzenek. Külön utasítás szól arról, hogy el kell fogni és meg kell ölni azokat az afgán nőket, akik "segítenek a koalíciós erőknek, vagy információval látják el őket".

A múlt század kilencvenes éveiben, az afganisztáni polgárháború idején létrejött tálib mozgalmat vezető Omar molla már évek óta nem mutatkozik a nyilvánosság előtt. Feltételezhetően Pakisztánban bujkál, és továbbra is a szélsőségesek szellemi vezetőjének tekinthető.