Putyin új űrrepülőteret építene Oroszországban

Vágólapra másolva!
A jelenleg bérelt kazah Bajkonur helyett saját, új űrrepülőteret építenek Oroszországban. Putyin orosz kormányfő szerint a három év alatt felépülő új központot már civilek is használhatnák.
Vágólapra másolva!

Az orosz kormányfő, Vlagyimir Putyin hétfőn bejelentette, hogy Moszkva 24,7 milliárd rubelt (176 milliárd forintot) különít el arra, hogy új űrrepülőteret építsen. Putyin ezzel a lépéssel a Kazahsztánban még a szovjet időkben felhúzott kilövőállomástól szeretne függetlenedni. A Vosztocsnij Kozmodromot három év alatt húznák fel Oroszország távol-keleti részén, Uglegorszk város közelében, az Amúr vidékén.

Moszkva jelenleg a kazah Bajkonurt bérli, amelyet még a szovjet időkben építettek fel.

"Arra számítok, hogy a Vosztocsnij lesz az első nemzeti űrrepülő állomás, amelyet már civilek is igénybe vesznek majd. Emellett ez garantálja majd Oroszország űrtevékenységeinek teljes függetlenségét"- mondta televíziós beszédében Putyin. Hozzátette, még az idén csaknem 100 milliárd rubelt (715 milliárd forint) tesznek félre az űripar fejlesztésére, egyebek mellett az amerikai GPS rendszert kiváltó GLONASS fejlesztésére.