Négy éven belül állna saját lábára Afganisztán az elnöke szerint

Vágólapra másolva!
A segélypénzek nagyobb arányát szeretné kormányával felügyelni Hamid Karzai afgán elnök, cserébe azt ígérte, 2014-re országa képes lesz saját erőből fenntartani közbiztonságát. Karzai erről az Afganisztán jövőjéről szóló nagyszabású nemzetközi konferencián beszélt, amely kedden kezdődött Kabulban.
Vágólapra másolva!

Még nem sikerült elérni a jó kormányzást Afganisztánban - ismerte el a Kabulban kedden kezdődött nemzetközi segélykonferencián elmondott nyitóbeszédében Hamid Karzai afgán elnök. Karzai egyebek mellett arról beszélt, hogy ő és szövetségesei olyan gonosz ellenséggel szembesülnek, amely "felrúg minden iszlám és nemzetközi szabályt".

Karzai azt kérte a nemzetközi közösségtől, hogy nagyobb mértékben rendelkezhessen kormánya az országba érkező segélypénzek felett. A beérkező segélyeknek jelenleg csupán 20 százalékát oszthatja ki a kabinet, Karzai azt kérte, ezt emeljék 50 százalékosra. Karzai kérése figyelemre méltó annak fényében, hogy szövetségesei részéről számos kritika érte a kormányát átszövő korrupció és a segélypénzek külföldre szipkázásának gyanúja miatt.

Karzai a segélyekért cserébe azt ígérte, 2014-re igyekeznek saját maguk garantálni az ország biztonságát. Azt mondta, egy testület már vizsgálja, hogy mely tartományokban állnak készen az afgán fegyveres erők arra, hogy 2011-től kezdődően átvegyék a rendfenntartási feladatokat. Ahhoz, hogy ki lehessen vonni az országban jelenleg állomásozó 150 ezer fős külföldi haderőt, Afganisztánnak 2011. október végére 170 ezer fős saját hadsereggel és 134 ezer fős rendőrséggel kell rendelkeznie - írja a BBC, amely szerint az elnök ígérete is eléggé ambiciózius, mivel az ország jelentős részét továbbra is lázadó fegyveresek ellenőrzik.

Karzai után Hillary Clinton amerikai külügyminiszter beszélt, aki azt mondta, jövő júliustól felgyorsítják a rendfenntartó feladatok átadásának folyamatát.

Afganisztánban példátlanul nagyszabású a kedden kezdődött nemzetközi találkozó, amelyre összesen 70 országból érkeztek résztvevők. Az afgán fővárosban rendkívül megszigorították a biztonsági intézkedéseket, keddre virradóra több tucat ellenőrző pontot állítottak fel, a helyi lakosoknak szinte lehetetlen közlekedniük Kabulban - jelentette a BBC.

A konferencia célja, hogy megtalálják a béke helyreállításának módját a folyamatosan harcok sújtotta országban, illetve hogy miként juthat el az ország oda, hogy képes legyen megállni a saját lábán és a külföldi katonák kivonulhassanak.

A konferencia záródokumentumában - a Reuters értesülése szerint - szerepelni fog, hogy Afganisztánnak már idén év végétől át kell vennie a katonai ellenőrzést egyes területeken, és az afgán fegyveres erőknek 2014-re az ország minden tartományában képesnek kell lenniük katonai feladatok végrehajtására és irányítására.