Slota állítólag kész lemondani pártja vezetéséről

Vágólapra másolva!
Nem indul újra a Szlovák Nemzeti Párt elnöki tisztségéért Ján Slota a TA3 pozsonyi hírtelevízió meg nem erősített értesülése szerint. Slota pártja négy évvel korábbi eredményéhez képest lényegesen rosszabbul szerepelt a júniusi választásokon.
Vágólapra másolva!

A pozsonyi TA3 hírtelevízió meg nem erősített értesülése szerint Ján Slota kész lemondani a Szlovák Nemzeti Párt elnöki posztjáról. A TA3 szerint a parlamentbe épphogy csak bejutó párton belül egyre nagyobb a nyomás, hogy Slota helyére riválisa, Anna Belousovová alelnök kerüljön. Slota mellett ő a nemzeti párt legismertebb politikusa, gyakran szerepel a sajtóban is, korábban parlamenti alelnök volt. A TA3 úgy tudja, Slota nem is indul újra az elnöki tisztségért.

Pártja a június 12-i választáson 2006-hoz képest több mint 140 ezer voksot veszített, és alig haladta meg az ötszázalékos bejutási küszöböt. A négy év kormányzás után ellenzékbe került Slotáéknak 9 képviselőjük van a 150 fős pozsonyi parlamentben, 11-gyel kevesebb, mint korábban. Slota egy másik helyettese, Rudolf Puèík nem tartja kizártnak, hogy a szeptemberi tisztújításon több jelölt is lesz. Hozzátette, bárki kerül is a Szlovák Nemzeti Párt élére, nem lesz irigylésre méltó helyzetben.