Végleg lezárnák a sérült olajkutat a Mexikói-öbölben

Vágólapra másolva!
Végleg lezárnák a Mexikói-öbölben azt az olajkutat, amelyből április vége óta ömlik az olaj a vízbe. Régóta dolgoztak azon, hogy oldalirányból megközelítsék a sérült kutat, amelyet várhatóan napokon belül elérnek, és különböző anyagok belepumpálásával elzárják az olaj útját.
Vágólapra másolva!

Két héten belül megkezdődik a Mexikói-öbölben annak a sérült mélytengeri kútnak a végleges lezárása, amelyből az április 20-i fúrótorony-robbanás óta több százmillió liter nyersolaj ömlött a tengerbe az Egyesült Államok történetének egyik legsúlyosabb környezeti katasztrófáját előidézve - közölte a CBS csatorna. A hét végén valószínűleg elérik az úgynevezett mentesítő fúrásokkal az olajkút csövét, amely több ezer méterrel a tengerfenék alatt fekszik.

A felrobbant tornyot üzemeltető BP brit olajcég vállalat még májusban kezdett oldalirányból két mentesítő fúrást azzal a céllal, hogy nehéziszap, majd cement lepumpálásával elzárják a mélyből feltörő kőolaj útját. Azt egyelőre nem tudják megmondani, hogy mennyi ideig tarthat ez a művelet, pár napba, de akár több hétbe is telhet.

Az utóbbi napokban aggodalmak merültek fel azzal kapcsolatban, hogy az úgynevezett kitörésgátlóra felhelyezett olajfogó sapka nem stabil, a mérnökök szerint azonban minimális az esélye egy esetleges újabb olajkitörésnek.

A katasztrófa miatt becslések szerint 355-696 millió liter kőolaj ömlött a tengerbe. A BP közlése szerint a kárelhárítás eddigi költsége már megközelíti a 4 milliárd dollárt. Az ABC szerdai tudósítása szerint már 5600 vízijármű vesz részt az öbölbeli takarításban, ennél nagyobb hajóhad korábban csak a második világháborúban, a szövetséges erők normandiai partraszállásakor gyűlt össze.