Összeesküvés-elméletekre tehet pontot Ceausescu kihantolása

Vágólapra másolva!
Tényleg a romániai forradalom névtelen névtelen áldozatai nyugszanak Nicolae Ceausescu és felesége síremléke alatt? Igaz lehet, hogy az egykori diktátor feleségét nem is ölték meg, hanem csak 1998-ban halt meg, és addig a Securitate embereit irányította? A Ceausescu-házaspár kivégzésének és eltemetésének tisztázatlan körülményei számos spekulációhoz vezettek az elmúlt húsz évben, ezeknek vethet most véget az, hogy hosszú jogi huzavona után kihantolták a holttesteket, és DNS-vizsgálatokat végeznek rajtuk.
Vágólapra másolva!

Keresztény temetési szertartással tervezik újratemetni Nicolae és Elena Ceausescut, ha bebizonyosodik, hogy valóban ők fekszenek sírjaikban - közölte a kihantolás után Mircea Oprean, a néhai romániai diktátor veje. Ceausescuék földi maradványait a Bukarest nyugati részében fekvő Ghencea katonai temetőben szerda reggel hantolták ki azonosítás céljából.

Ceausescuékat 1989. december 25-én ítélték halálra és végezték ki gyorsított eljárásban. A romániai forradalom napjaiban azonban annyira forrt a gyűlölet az emberekben az elnöki párral szemben, hogy a kivégzés után az éj leple alatt, titokban temették el őket, hamis nevek alatt, nehogy valaki megrongálja a sírokat. A szertartásról nem készültek hivatalos okiratok. A pár három gyermeke ezért soha nem fogadta el, hogy szüleiket valóban azokban a sírokban helyezték végső nyugalomra, ahol utóbb felállított márvány sírkeresztjeik találhatók.

Kihantolásukat öt éve kezdeményezte az eredetileg matematikusként dolgozó Zoe nevű lányuk, miután a temetői hatóságok megtagadták tőle, hogy megváltsa a sírhelyeket. A hivatalos papírok hiányára hivatkozott, szerinte így nem biztos, hogy valóban szülei nyugszanak a sírokban. A nő 2006-ban tüdőrákban elhunyt, a pert férje, Mircea Oprean, illetve testvére, Valentin vitte tovább.

Összeesküvés-elméletek

A bíróságok a hozzátartozók kihantolásra vonatkozó kérését két alkalommal utasították el, de 2008-ban a romániai fellebviteli bíróság végül arra kötelezte a védelmi minisztériumot, hogy tárja Ceausescuék akkor már csak egyetlen életben maradt gyermeke - Valentin nevű fiuk - elé azokat a bizonyítékokat, amelyek igazolják, hogy valóban szülei nyugszanak a két kérdéses sírhelyen. (A pár harmadik, legkisebb gyermeke, a forradalom előtt a kicsapongásairól elhíresült Nicu, még 1996-ban hunyt el májzsugorban.)

A temetés tisztázatlan körülményei miatt számos összeesküvés-elmélet terjedt el a páros sírjáról. Volt olyan, amely szerint a sírokba valójában nem temettek el senkit, illetve, hogy híveik már rég eltüntették onnan a holttesteket, és helyükre a forradalom névtelen áldozatait temették. A román Cotidianul szerint olyan pletyka is terjedt, amely szerint a kivégzéskor Elena Ceausescu helyett valaki mást lőttek le, és a nő egészen 1998-ig élt, és irányította a Securitate régi tagjait.

A sírokat - amelyekre utóbb márványkereszteket emeltek Ceausescuék neveivel a házaspár megmaradt hívei, és egyfajta kegyhellyé váltak a régi rendszer iránt nosztalgiát érzők számára - szerda reggel nyitották fel, a nyilvánosság teljes kizárásával.

"Fejjel kelet felé"

A kihantolás előtt a hatóságok lezárták a temetőt, nem engedtek be senkit, az éppen ott tartózkodókat pedig őrök tartották távol. Az AFP egyik tudósítójának sikerült bent maradnia, és az őrök elől bujkálva igyekezett meglesni a történteket. Utóbb közölte, látta, amint egy piszkos ruhadarabot kivesznek Ceausescu koporsójából, illetve, hogy a koporsó egyik végében vastag szürke prém látszott.

Forrás: AFP/Daniel Mihailescu
A képekre kattintva galéria nyílik Ceausescuról

Zoe Ceausescu férje szerint - aki jelen volt a maradványok kihantolásánál - Ceausescu holtteste jobb állapotban maradt meg, mint feleségéé, mivel utóbbi jóval nyirkosabb helyen volt. Oprean a kihatolás után azzal vádolta meg Ion Iliescu egykori elnököt, aki Ceausescuék után átvette a hatalmat, hogy meggyilkolták a párt, és úgy temették el őket, "mint valami pogányokat".

"Anyósomat egy sikátorban temették el, fejjel kelet felé" - mondta a férfi. Azt is mondta, hogy szerinte nagyon valószínű, hogy az egykori vezér és felesége holttestét hantolták ki, mivel felismerte a kabátot, amelyet apósa viselt kivégzésekor. "Láttam a testeket, apósomé egész jó állapotban volt. Felismertem a fekete télikabátját, rajta néhány, feltehetően golyó ütötte lyukkal."

Hosszú lesz a vizsgálat

A kétórás procedúra során a kihantolt koporsókban fekvő testekből mintákat vettek, ezeket nylonzacskókba tették, majd visszatemették a koporsókat a helyükre. "Ha feleségem, Zoe ezt megélhette volna, ez lenne élete legboldogabb napja" - mondta Oprean.

Az DNS-vizsgálat eredményére akár hat hónapot is várni kell majd, sok függ attól, milyen állapotban maradtak fent a szövetek. Egyes igazságügyi orvos szakértők szerint szerencsésebb lenne fogazatuk alapján azonosítani a párt.

Gelu Vocian-Voiculescu, a temetést annak idején felügyelő tisztviselő szerint a DNS-vizsgálat eredménye igazolni fogja őt. "December 30-án temették el őket, és az elhantolást felvették" - mondta a Realitatea televíziónak.

Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

A Romániát 1965 után irányító Nicolae Ceausescu hatalma kezdetétől fogva igyekezett távolodni a Szovjetuniótól, számos nyugati állammal alakított ki szívélyes kapcsolatot. Rendszeres vendég volt például Jimmy Carter amerikai elnöknél. Bukásához nagyban hozzájárult, hogy az 1980-as években, az ország hatalmas külföldi adósságát a hazai fogyasztás drasztikus visszafogásával igyekezett rendezni, csak jegyre lehetett kapni például számos alapélelmiszert.