Hadgyakorlattal szerelné le Észak-Korea agreszióját az USA

Vágólapra másolva!
Közös hadgyakorlatba kezdett vasárnap az Egyesült Államok és Dél-Korea, a többnapos hadművelet célja, hogy Észak-Korea mérsékelje agresszív viselkedését. Szöul és Washington azzal vádolja Észak-Koreát, hogy március 26-án elsüllyesztett egy dél-koreai hadihajót.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok és Dél-Korea közös haditengerészeti gyakorlatot tart vasárnap. Robert Gates amerikai védelmi miniszter szerint a Sárga- és a Japán-tengeren rendezett hadgyakorlat célja, üzenetet küldeni Észak-Koreának, hogy mérsékelje agresszív magatartását.

Az Egyesült Államok a tervek szerint összesen hat, Phenjant figyelmeztető hadgyakorlatot tart. Szöul és Washington egyaránt azzal vádolja Észak-Koreát, hogy március 26-án megtorpedózott és elsüllyesztett egy dél-koreai hadihajót: a Cshonan nevű dél-koreai korvett 46 tengerésze meghalt. Phenjan tagadja a vádakat.

A hadgyakorlatok első sorozata július 28-ig, vagyis négy napig tart, azon csaknem nyolcezer amerikai és dél-koreai katona vesz részt, húsz hadihajó és tengeralattjáró, köztük a George Washington repülőgép-hordozó, továbbá kétszáz repülőgép.

Észak-Korea "bármely pillanatban hatalmas nukleáris elrettentéssel" élhet a vasárnap kezdődő amerikai-dél-koreai hadgyakorlattal szemben - közölte a flottamanőverek előestéjén a KCNA hivatalos phenjani hírügynökség. A héten Kína is aggodalmának adott hangot az amerikai-dél-koreai közös haditengerészeti gyakorlat miatt. Kína szerint a hadgyakorlat súlyosbíthatja a térségben fennálló feszültséget.