A nemzetbiztonságot félti a kiszivárogtatott iratoktól a Pentagon

Vágólapra másolva!
Veszélyezteti a nemzetbiztonságot és bűncselekmény is a Pentagon szerint, hogy a Wikileaks kiszivárogtatott több tízezer bizalmas afganisztáni katonai iratot. Az eset az afgán elnököt is sokkolta, Pakisztán szabotázsról beszél. A Wikileaks vezetője szerint az iratok háborús bűnök bizonyítékai is lehetnek.
Vágólapra másolva!

A nemzetbiztonságot is veszélyeztetheti a Wikileaks által nyilvánosságra hozott 90 ezer titkos katonai jelentés, amelyek kiszivárogtatása bűncselekmény - közölte a Pentagon. Dave Lapan, , az amerikai védelmi minisztérium szóvivője szerint hetekbe is beletelhet, mire felmérik mekkora károkat okozott a Wikileaks lépése. A dokumentumokat most a minisztérium emberei vizsgálják, hogy vajon felfednek-e forrásokat és módszereket, amelyek nyilvánosságra kerülése veszélybe sodorhatja az amerikai katonákat.

Hamid Karzai afgán elnököt is sokkolta a kiszivárogtatás, aki azonban úgy véli a dokumentumokban található információk java része nem új - közölte szóvivője. Az elnök irodája később kiadott egy közleményt, amelyben azt írják, hogy a kiszivárogtatott iratok is azt az általuk régóta hangoztatott nézetet erősítik, amely szerint a terrorizmus elleni háborút nem az afgán falvakban vívott harc által lehet megnyerni, hanem a lázadók határokon túli menedékeinek és pénzügyi, ideológiai forrásainak támadásával - írja a BBC.

James Jones amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó szerint a kiszivárogtatás amerikaiak és szövetségeseik életét teheti kockára. William Hague brit védelmi miniszter pedig arról beszélt, hogy reméli, a napvilágra került események nem mérgezik meg a viszonyt az afgán katonák és a szövetségesek között.

Pakisztán tagadta, hogy katonai elhárítása - az ISI - támogatná a tálibokat, mint az szerepel némely kiszivárogtatott iratban. Az egész "tiszta fikció, amelyet úgy adnak elő, mint titkos jelentések" - mondta Hamid Gul tábronok, korábbi ISI-igazgató, aki az egyik dokumentum szerint 2006-ban kabuli támadásokkal bízott meg három lázadót.

A pakisztáni elnöki szóvivő szerint a kiszivárogtatás egy szabotázsakció akar lenni, amelynek célja, hogy kisiklassa az új stratégiai párbeszédet Pakisztán és az USA között.

Közben Julian Assagne a dokumentumokat kiszivárogtató Wikileaks vezetője közölte, az iratokban találhatók olyan adatok, amelyek bizonyítékul szolgálhatnak háborús bűnökre, de ennek eldöntése bíróság feladata. Példaként egy 2007es akciót említett, amelyben az amerikai 373-as különleges egység gyors reagálású tüzérséggel támadott egy épületet, ahol egy magas rangú al-Kaida vezetőt sejtettek, de az akcióban hét gyerek vesztette életét.