Hivatalosan is távozik a BP hibát hibára halmozó igazgatója

Vágólapra másolva!
Soha brit vállalat még nem volt kénytelen egyetlen negyedév alatt akkora veszteséget elkönyvelni, mint a BP, amely kedden azt közölte: a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa miatt a cég vesztesége három hónap alatt mintegy 3770 milliárd forintnak megfelelő összegre rúg. Kedden hivatalosan is bejelentették, hogy távozik posztjáról Tony Hayward vezérigazgató, aki az elmúlt hónapokban tragikus kommunikációval súlyosbította a természeti katasztrófát.
Vágólapra másolva!

A BP brit olajipari vállalat kedden hivatalosan megerősítette, hogy októberben távozik posztjáról Tony Hayward vezérigazgató. A posztját Bob Dudley veszi át, aki jelenleg a Mexikói-öböl térségében irányítja a Deepwater Horizont olajfúró-platform április 20-i felrobbanása után kialakult olajszennyezés elleni védekezést (Hayward menesztésének okairól, az általa elkövetett hibákról itt olvashat részletesen).

Bár Hayward távozik a vezérigazgatói posztról, valószínűleg továbbra is szerepet kap a vállalatcsoporton belül. BP tervei szerint az orosz vegyesvállalat, a TNK-BP egyik igazgatósági tagja lenne. Az 53 éves távozó vezérigazgató egyévi bérének megfelelő végkielégítést, vagyis több mint egymillió fontot (mintegy 340 millió forintot) kap, illetve 55 éves kora után évi 600 ezer font nyugdíjra lesz jogosult.

A BP kedden tette közzé második negyedéves jelentését, amelyben negatív brit rekordnak számító 17 milliárd dolláros (mintegy 3770 milliárd forint) veszteségről számoltak be az április és június közti időszakban. A veszteség oka, hogy hatalmas összegeket emészt fel az olajkatasztrófa elhárítása: 32,2 milliárd dollárt különítenek el a védekezés költségeire, további 20 milliárd dollárt pedig már egy letéti számlára helyeztek, a várható kártérítési igények kielégítésére.

A cég ugyanakkor elismeri, hogy a költségek várhatóan tovább fognak emelkedni, ezért 30 milliárd dollár értékben tesznek pénzzé különféle eszközöket. A BP azt is bejelentette, hogy korábbi nyereségéből 2011 februárijáig biztosan nem fizet osztalékot a részvényeseknek. A vállalatcsoport az olajkatasztrófa költségei nélkül a 2010-es második félévben is nyereséges lehetett volna, mintegy 5 milliárd dollár eredményt könyvelhettek volna el.