A bikaviadal betiltásáról szavaz a katalán parlament

Vágólapra másolva!
Egyelőre megjósolhatatlan annak a szerdai parlamenti szavazásnak a kimenetele, amely a bikaviadal betiltásáról dönthet Katalóniában. A betiltást kezdeményezők szerint a bikaviadal barbár szokás, a támogatók szerint azonban része a spanyol nemzeti tradíciónak.
Vágólapra másolva!

A bikaviadal betiltásáról szavaz szerdán Katalóniában a tartományi parlament, miután 180 ezer ember írta alá a kezdeményezők szerint "barbár és elavult" hagyomány betiltását követelő petíciót. A szavazás kimenetele a BBC barcelonai tudósítója szerint nehezen megjósolható, mivel a két legnagyobb párt - a szokásoktól eltérően - lelkiismereti szavazást engedélyezett képviselőinek.

A barcelonai nagy aréna az egyik legrégebbi Spanyolországban, de a bikaviadal népszerűsége jelentősen csökkent az utóbbi időben, ma már főként turisták látogatják az eseményt Katalóniában. A bikaviadal támogatói attól tartanak, hogy Katalónia precedenst teremthet, és több tartomány is követheti a példáját, ami több ezer ember munkahelyét is veszélyeztetheti.

A bikaviadal a támogatók szerint egy művészeti forma, ami része a spanyol hagyománynak, ezért meg kellene őrizni. Bár a betiltásról szóló vita hivatalosan az állatok jogairól szól, a BBC helyi tudósítója szerint nemzetiségi ellentétek is megjelennek benne: a nacionalista, függetlenségpárti katalánok a bikaviadal eltörlésével is megkülönböztethetik magukat a többségi spanyoloktól.