Betiltották a bikaviadalt Katalóniában

Vágólapra másolva!
A bikaviadal betiltásának támogatói győztek a katalóniai parlament szerdai szavazásán, így a tartományban a jövőben tilos lesz a bikák tradicionális legyilkolása. A betiltást kezdeményezők szerint a bikaviadal barbár szokás, a támogatók szerint azonban része a spanyol nemzeti tradíciónak.
Vágólapra másolva!

Betiltotta a bikaviadalokat a katalóniai tartományi parlament, amely így az első tartomány lett Spanyolország szárazföldi területein, ahol nem engedélyezik a tradicionális szórakozást (a Kanári-szigeteken már 1991 óta nem engedélyezik bikaviadalokat). A képviselők közül 68-an támogatták a javaslatot, 55-en szavaztak ellene, 9-en tartózkodtak. A tilalom 2012. január 1-én lép életbe.

A kérdés az után került a parlament elé, hogy 180 ezer ember írt alá egy petíciót, amelyben a "barbár és idejétmúlt" bikaviadalok betiltását követelték. A szavazás kimenetele a BBC barcelonai tudósítója szerint előre nehezen volt megjósolható, mivel a két legnagyobb párt - a szokásoktól eltérően - lelkiismereti szavazást engedélyezett képviselőinek. A szavazás szoros eredménye azt jelzi, hogy a társadalom megosztott a bikaviadal megítélésében.

A barcelonai nagy aréna, a La Monumental az egyik legrégebbi Spanyolországban, de a bikaviadal népszerűsége jelentősen csökkent az utóbbi időben, Katalóniában már csak Barcelonában rendeztek viadalt, és főként csak turisták látogatták az eseményt. A bikaviadal támogatói attól tartanak, hogy Katalónia precedenst teremt, és több tartomány is követheti a példáját, ami több ezer ember munkahelyét is veszélyeztetheti.

A bikaviadal a támogatók szerint művészet, ami része a spanyol hagyománynak, ezért meg kellene őrizni. Bár a betiltásról szóló vita hivatalosan az állatok jogairól szól, a BBC helyi tudósítója szerint nemzetiségi ellentétek is megjelentek benne: a nacionalista, függetlenségpárti katalánok a bikaviadal eltörlésével is megkülönböztethetik magukat a többségi spanyoloktól.