Először megy el amerikai tisztviselő a hirosimai megemlékezésre

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok idén először hivatalos tisztségviselőt küld a hirosimai atomtámadás évfordulóján rendezett megemlékezésre. A város vezetői évek óta meghívják az atomhatalmak képviselőit, de az amerikaiak, a britek és a franciák eddig egyszer sem mentek el. Novemberben a tervek szerint Barack Obama elnök is ellátogat Hirosimába.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok idén először képviselteti magát hivatalosan a hirosimai atomtámadás évfordulóján megrendezett megemlékezésen - jelentette szerdán a japán sajtó. Az amerikai kormány mellett, szintén először vesz részt a megemlékezésen Nagy-Britannia és Franciaország képviselője is, valamint az ENSZ főtitkára. A Kyodo japán hírügynökség szerint John Roos, az Egyesült Államok tokiói nagykövete részt vesz az augusztus 6-i megemlékezésen, így ő lesz az első amerikai kormányzati képviselő, aki jelen lesz az évente megrendezett eseményen.

Az NHK japán közszolgálati televízió, és a Kyodo értesülései szerint az atomfegyverrel rendelkező Franciaország, és Nagy-Britannia szintén azt tervezi, hogy idén először részt vesznek a megemlékezésen. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is ott lesz az eseményen, elsőként a világszervezet vezetői közül. Hirosima városa 1998 óta minden évben küld meghívókat a hét atomhatalom nagyköveteinek. Az atomhatalmak közül eddig India, Pakisztán, Oroszország és Kína küldött képviselőket a megemlékezésre, és 2009-ben az atomhatalomnak számító (de ezt soha el nem ismerő) Izrael is részt vett a ceremónián.

Novemberben Japánba utazik Barack Obama amerikai elnök, aki a tervek szerint - elsőként az amerikai államfők közül - ellátogat Hirosimába is. A városra 1945 augusztus 6-án dobott atombombát az Egyesült Államok légiereje. A támadás következtében 140 ezer ember azonnal, vagy pár napon és héten belül meghalt. Három nappal később Nagaszaki városára dobtak atombombát, több mint 70 ezer embert ölve meg.