Bin Laden neve is szerepel a kiszivárogtatott katonai iratokban

Vágólapra másolva!
Oszama bin Laden neve is szerepel a Wikileaks által kiszivárogtatott titkos iratok között, pedig az USA korábban többször is közölte, nincsenek újabb információik a terrorista vezérről. A kiszivárogtatások miatt Pentagon és az amerikai hadsereg is nyomoz.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnök aggasztónak nevezte az afganisztáni katonai dokumentumok a kiszivárogtatását, de azt mondta, az iratokban nem volt semmi újdonság. Obama szerint ugyanakkor a Wikileaks kiszivárogtatása is igazolta az afganisztáni stratégia felülvizsgálatáról hozott döntését.

Eközben újabb részletek váltak ismertté az irattömegből - több mint 90 ezer titkos dokumentum került nyilvánosságra -, például kiderült, a jelentések között szerepelnek olyanok, amelyek Oszama bin Ladenről szólnak, jóllehet az USA többször is azt közölte, hogy évek óta nincs információja az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezéréről - jelentette a BBC.

Az egyik jelentés szerint bin Laden 2006 augusztusában a pakisztáni Kvettában járt egy találkozón, ahol többek között megjelent Omár molla is, és afganisztáni öngyilkos merényleteket szerveztek. A merénylők célpontjait nem tudták felderíteni, de a jelentés szerint Pakisztánból vittek magukkal robbanószert.

A Pentagon eközben nagyszabású nyomozást indított, hogy kiderítse, ki volt az, akin keresztül eljutottak a Wikileakshez a titkos dokumentumok, és az amerikai hadsereg bűnügyi részlege is vizsgálja a kiszivárogtatást.