Vágólapra másolva!
Kokainfinomításon kapták a rendőrök azt az ajmara indián varázslót, aki Evo Morales bolíviai elnök beiktatásakor rituálét tartott, és átadta az elnöknek az indián főnököknek járó vezéri botot. Az ismert vallási varázsló otthonában mini kábítószerlabor működött, negyed tonna kokaint találtak nála.
Vágólapra másolva!

Összesen 240 kilogramm kokaint találtak a bolíviai rendőrök az ajmara indiánok egyik szellemi vezetőjénél, aki Evo Morales elnök számára is rituális szertartásokat tartott Tiahuanaco városában - jelentették be a La Paz-i hatóságok.

Valentín Mejillones "amauta" (ami ajmara nyelven bölcset jelent), de ez nem akadályozta meg a rendőröket, hogy szerdára virradóra őrizetve vegyék és házkutatást tartsanak El Altóban - La Paz közelében - lévő házában. Félix Molina ezredes, a kábítószer-kereskedelem elleni különleges rendőri egység parancsnoka szerint kokainfinomítás, folyékony kábítószer feldolgozása közben érték tetten Mejillones varázslót, fiát és egy kolumbiai házaspárt.

Molina ezredes szerint a varázsló és fia tulajdonában van az a ház, ahol a mini kábítószerlabort üzemeltették, valószínűleg Peruból származó alapanyagokkal. Mejillnes állítása szerint nem tudott arról, hogy a házát néhány napja bérlő kolumbiaiak kábítószer-laboratóriumot rendeztek be az épületben.

Mejillones az ajmara kultúra elismert vallási vezetője. Az ugyancsak ajmara származású Evo Morales bolíviai elnök 2006-os beiktatásánál, az Akapana piramisnál az új államfő - még hivatalos La Paz-i beiktatását megelőzően - tőle vehette át az Andokban élő indiánok legfőbb főnökének kijáró vezéri botot.

Bolíviában az év eleje óta a különleges rendőri csoport 18 tonna kokaint és 900 tonna marihuánát foglalt le.