Zuhan a megszorító román kormány népszerűsége

Vágólapra másolva!
A román lakosság mintegy 80 százaléka nem bízik a román államfőben, a vezető kormánypárt támogatottsága pedig a töredékére esett vissza a megszorító intézkedések hatására - derül ki egy felmérésből. A súlyos gazdasági gondokkal küszködő országban adóemeléseket és bércsökkentést hajtanak végre.
Vágólapra másolva!

A megszorító intézkedések hatására jelentős mértékben csökkent Traian Basescu román államfő, valamint az őt támogató Demokrata Liberális Párt (PD-L) népszerűsége. Az Insomar közvélemény-kutató felmérésének csütörtökön közzétett eredményei szerint a megkérdezettek 13,7 százaléka voksolna a román kormány fő erejét képező PD-L-re, amely a harmadik helyre szorult vissza az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) mögé.

A demokraták a legutóbbi választásokon rendszerint 30 százalék körüli eredményt értek el. Basescuban a megkérdezettek 81 százaléka egyáltalán nem vagy csak kismértékben bízik. Romániában 2009 decembere óta van hivatalban a jelenlegi kormány, amelynek a legnagyobb feladata a gazdasági válsághelyzet kezelése.

Ennek részeként nagyon kemény megszorításokat vezetnek be, 25 százalékkal csökkentik a béreket a közszférában, ahonnan több ezer dolgozót el is bocsátanak. Emellett öt százalékkal megemelik a forgalmi adót. Románia a túléléshez igénybe veszi a Nemzetközi Valutaalap segítségét is.