Az FBI is beszáll kiszivárgott katonai iratok miatti nyomozásba

Vágólapra másolva!
Az FBI-t is felkérte Robert Gates amerikai védelmi miniszter, hogy segítsen feltárni a Wikileaks által nyilvánosságra hozott 90 ezer afganisztáni katonai jelentés kiszivárgásának körülményeit. Gates szerint a nyilvánosságra került iratok veszélybe sodorják az amerikai és szövetséges katonákat.
Vágólapra másolva!

Felkérte az FBI-t Robert Gates amerikai védelmi miniszter, hogy szálljon be az afganisztáni katonai jelentések kiszivárogtatója elleni nyomozásba. A vasárnap nyilvánosságra hozott 90 ezer iratból aprólékos részletességgel lehet megismerni az afganisztáni háború mindennapjait - jelentette a BBC.

Gates szerint a kiszivárgott iratok potenciális veszélyt jelentenek az amerikai és szövetséges katonáékra, ezért egy "agresszív nyomozásnak" kell kiderítenie az iratok kiszivárogtatásának körülményeit. A miniszter közölte, szerdán felívta Robert Mullen FBI-igazgatót, és felkérte, hogy a szövetségi nyomozók nyújtsanak segítsenek a vizsgálatban.

Az iratokat kiszivárogtató Wikileaks közölte, igyekezett úgy összeszerkeszteni a dokumentumokat, hogy nyilvánosságra hozásuk ne hozzon ártatlanokat veszélyes helyzetbe, ezért körülbelül 15 ezer iratot nem tettek közzé. (A kiszivárogtatásról bővebben itt olvashat.)