Diktátorok ajándékát gyűjtögethette titkos számláin Haider

Vágólapra másolva!
Regényes történet kerekedik Ausztriában a két éve elhunyt Jörg Haider karintiai kormányzó állítólagos titkos liechtensteini bankszámláiról. A szereplők között Haideren kívül megjelenik egy rovott múltú horvát tábornok, egy titokzatos szaúdi sejk és Moammer el-Kadhafi líbiai és Szaddám Huszein egykori iraki elnök. Haider gyanúba keveredett bizalmasai tagadnak mindent, egykori pártja szerint hírlapi kacsa az egész történet. Az ügy egyik főszereplőjének azonban nyoma veszett, a rendőrségnek pedig van egy tanúvallomása, ami alátámasztja az állításokat.
Vágólapra másolva!

Sokáig csak egy vicc volt az egész, ami osztrák politikai körökben terjedt. A tréfa szerint, Jörg Haider, a Freiheitliche Partei Österreichs, (Osztrák Szabadságpárt - FPÖ), majd a Bündnis Zukunft Österreich, (Szövetség Ausztria Jövőjéért - BZÖ) vezére 2008-as váratlan halála után két férfi kereste fel özvegyét, Claudia Haidert. Kurt és Uwe Scheuch testvérek, egyikük a BZÖ frakcióvezetője a tartományi parlamentben, a másik a tartományi tanács tagja. Az elhunyt tartományi elöljáró régi harcostársai habozás nélkül nekiszegezték a kérdést a nőnek: "Claudia, hol van a pénz?"

A viccet a Profil osztrák hetilap idézte szombaton megjelent cikkében, amelyben azt állította, Haider 45 millió euró felett rendelkezett titkos liechtensteini bankszámlákon, és az összegből 5 millió euró jelenleg is elérhető egy alvószámlán. A pénz többi részének sorsa ismeretlen, állítólag kockázatos befektetésekben úszott el.

A pénzre a Profil szerint két nyomozás során bukkantak három ország - Ausztria, Svájc és Németország - rendőrei. Az egyik ügy a Hypo Group Alpe Adria (HGAA) bank eladása miatt indult, a másikban a Buwog osztrák ingatlankezelő társaság privatizációjának körülményeit vizsgálják.

A horvát tábornok, Kadhafi és Szaddám

Az osztrák lap több magyarázattal is szolgál arra, hogy honnan származhatott a 45 millió euró. Egyrészt horvátországi befektetéseket említenek, amelyekben közreműködött Vladimir Zagorec nyugdíjas horvát tábornok, korábbi horvát védelmi miniszterhelyettes. Zagorec jelenleg 7 éves börtönbüntetését tölti hazájában, amelyet hivatali visszaélés miatt róttak ki rá. Távozáskor egyszerűen elemelt egy zacskónyi gyémántot a minisztériumból, amelyet fegyvervásárlásra szántak. Zagorec korábban tanácsadóként együttműködött a HGAA-val is horvátországi befektetésekben.

Korrupciógyanú
A HGAA bankot, amelynek jelentős része a Haider által irányított Karintia osztrák tartomány tulajdonában volt, 2007-ben adták el a német BayernLB-nek több mint másfél milliárd euróért, ám 2009-re a társaság az összeomlás határára került, és államosították, hogy elkerüljék a csődöt. Mindkét ügyben azt gyanítják, hogy liechtensteini bankokon keresztül kenték meg az eladásról döntőket, Haider állítólag - osztrák és német sajtóértesülések szerint - azzal egyezett bele a HGAA eladásába, ha a reménybeli vevő 2,5 millió eurót fizet egy karintiai futballcsapatnak. A nyomozás során a Spiegel szerint 46 gyanús vaduzi és schaani bankszámlákkal rendelkező társaságot azonosítottak.




Kedden újabb részletek kerültek nyilvánosságra arról, honnan érkezhetett még pénz a titkos számlákra. Több osztrák lap is arról írt, hogy a rendőrség lefoglalt egy naplót, amely a tavaly adócsalással megvádolt Walter Meischberger, Haider korábbi bizalmasáé volt. Ennek létét meg is erősítette az osztrák rendőrség, tartalmáról azonban nem árultak el semmit. A Falter osztrák hetilap idéz a naplóból, amelyben szerepel utalás Kadhafi adományaira, illetve az derül ki belőle, hogy a pénz egy része - 10-15 millió eurónyi összeg - Szaddám Huszein egykori iraki elnök fiaitól érkezett.

Forrás: AFP
Haider feleségével és bizalmasával, Stefan Petznerrel

Haider egykori bizalmasai, akik között osztrák sajtójelentések szerint voltak olyanok, akik szintén hozzáférhettek a számlákhoz, tagadják a titkos számlák létezését és a gyanús adományokat. Az osztrák sajtóban elterjedt, hogy Haideren kívül három egykori BZÖ-beli bizalmasának is volt hozzáférése a több tucat fiktív vállalkozás nevében nyitott számlákhoz. Karl Heinz Petritz Haider korábbi szóvivője, illetve Joseph Moser az FPÖ korábbi pártigazgatója azonban tagadta, hogy közük lenne az ügyhöz. A harmadik, Gerald "Gerry" Mischka az FPÖ korábbi szövetségi igazgatója nem szólalt meg az ügyben, neki nyoma veszett.

A Wiener Zeitung szerint a férfiról azt feltételezik, hogy egy paraguayi villában tartózkodik, néhány millió euró társaságában, ám csak az biztos, hogy a Moammer el-Kadhafi líbiai elnök fiával Szaiffal jó kapcsolatot ápoló (ugyanarra a bécsi magánegyetemre jártak) Mikscha többször is járt Líbiában, illetve Liechtensteinben Haiderrel együtt. Korábban ő is dolgozott a HGAA-nak tanácsadóként, a Der Standard szerint egy alkalommal egy meg nem nevezett szaúdi sejket hozott a bankhoz, aki 500 millió dollárt akart Ausztriába vinni, és ott befektetni, de az üzlet végül meghiúsult.

Hírlapi kacsát emlegetnek

"Ez Ausztria sajtótörténetének leghangosabban hápogó hírlapi kacsája" - idézte a Wiener Zeitung a BZÖ frakcióvezető-helyettesét, Peter Westenthalert. Kétségeinek van némi alapja, a bécsi lap szerint egyelőre sem liechtensteini, sem az osztrák, sem a német hatóságok nem erősítették meg, hogy titkos számlákra bukkantak volna, jóllehet a klagenfurti ügyészség elismerte, hogy van egy olyan tanúvallomás, amely egy 45 millió eurós külföldi Haider-számláról szól.

A liechtensteini hatóságok szerint ugyanakkor ott semmiféle olyan adatot nem találtak az eddig lefoglalt iratokban, amely Jörg Haider, vagy bizalmasai birtokában lévő bankszámlákra utalt volna. A Profil azonban kitart állítása mellett. Michael Nikbaksh, a lap gazdasági rovatának munkatársa szerint hetekig dolgoztak az ügyön, forrásaik megbízhatóak.