Százezreket telepítenek ki Pakisztánban az árvíz miatt

Vágólapra másolva!
További százezreknek kell elhagyniuk otthonukat Pakisztánban, miután veszélybe került egy gát. A víz eddig 1500 áldozatot szedett, a segélyszervezetek szerint azonban ennél is több embert pusztíthatnak el a víz miatt gyorsan terjedő fertőző betegségek.
Vágólapra másolva!

Újabb kétszázezer embernek kell elhagynia az otthonát Pakisztánban, miután a heves esőzések miatt veszélybe került az ország harmadik legnagyobb gátja, és a megáradt folyók Pesavar külvárosait fenyegetik - írja a Guardian. A hatóságok arra kérték az embereket, hogy hagyják el otthonaikat, és ha kell, készek kitelepíteni az embereket - mondta el a tartomány járványügyi hatóságának szóvivője. Félő, hogy az elmúlt harminc év legnagyobb áradásai miatt kialakuló járványok több áldozatot fognak szedni, mint az árvíz.

A segélyszervezetek szerint a hasmenés és más, a vízzel terjedő betegségek villámgyorsan elterjedhetnek, és többmillió embert megfertőzhetnek. "Ha nem érkezik gyors segítség, akár többezer életet is követelhetnek" - idézi a Guardian a brit segélycsapat vezetőjét. Az áradásokban eddig körülbelül 1500 ember halt meg, és körülbelül 3 millió ember életét befolyásolja a víz.

A járványfenyegetés újabb kihívás elé állítja Asif Ali Zardani elnököt is, akinek az árvíz mellett az áramhiánnyal és a politikai erőszakkal is meg kell bírkóznia. Zardari hétfőn Nicolas Sarkozy francia elnökkel tárgyalt a terrorizmus visszaszorításáról, kedden pedig európai útja újabb állomásaként Londonba érkezett, miközben saját ellenzéke azért kritizálja, hogy távol van Pakisztántól a baj idején.

A bajba került emberek közben Pakisztánban azért tüntetnek, mert nem vagy csak alig kapnak segítséget. Háromezren elzártak egy főutat, a két unokáját elvesztő Bistma Bibi pedig azt panaszolta a Reutersnek, hogy a hatóságok csak a saját embereiknek segítenek.

Forrás: AFP

A pakisztáni áradások képekben - galériáért kattintson a fotóra!