Piszkos kövekről vallott a véres gyémántokért Hágába idézett szupermodell

Vágólapra másolva!
Piszkos kövekről és ismeretlen küldöncökről vallott a háborús bűnöket vizsgáló Hágai Nemzetközi Bíróságon Naomi Campbell szupermodell, akit csütörtökön hallgattak meg Charles Taylor korábbi libériai diktátor ügyében. Az ügyészek gyanúja szerint Campbell 1997-ben gyémántot kapott ajándékba Taylortól, ami bizonyítaná, hogy a libériai vezető gyémántokkal kereskedett, és így fegyverezte fel a Sierra Leone-i lázadókat. A modell azonban azt mondta, ő nem tudja, kitől kapta a köveket.
Vágólapra másolva!

Nem tett terhelő vallomást a háborús bűnökkel vádolt libériai ex-diktátorra a Hágai Nemzetközi Bíróságon tanúként meghallgatott szupermodell, Naomi Campbell. A modellt csütörtök délelőtt hallgatták meg Charles Taylor perében, akit a Sierra Leone-i polgárháború kirobbantásával vádolnak, és aki több korábbi vallomás szerint is gyémántokat ajándékozott Campbellnek egy 1997-es jótékonysági parti után. Taylor háborús bűneit az ügyészek az állítólagos gyémántokkal akarták bizonyítani, mivel a gyanú szerint annak idején Sierra Leone-i gyémántok árából fegyverezte fel az ottani felkelőket; Campbell azonban a bíróságon azt vallotta, hogy ő nem tudja, kitől kapta a köveket - írja a BBC.

Campbell vallomása előtt esküt tett a Bibliára, majd a gyémántokra vonatkozó kérdésekre közölte: "Néhány nagyon apró követ láttam, piszkosnak látszó köveket". A BBC szerint hozzátette, nem tudta, ki küldte a gyémántokat, majd amikor az ügyész megkérdezte, honnan tudja, hogy gyémántok voltak, közölte: "Nem tudom, azért, mert ékszeres dobozban voltak".

Ismeretlen küldöncök

A modell azt vallotta, hogy két férfi hozta neki a köveket éjszaka, és csupán annyit mondtak: "Ajándék". A küldöncök Campbell szerint nem mutatkoztak be, és nem mondták, ki küldte őket, ő pedig csak reggel nyitotta ki a 2-3 követ tartalmazó erszényt. "Reggel nyitottam ki, amikor felébredtem" - vallotta, hozzátéve, hogy kövek mellett nem volt semmilyen üzenet vagy magyarázat.

Campbell azt mondta, másnap reggel barátnőjének és akkori ügynökének elmesélte a történetet, mire egyikük azt mondta neki, hogy bizonyára Charles Taylor küldte a köveket. "Azt válaszoltam, valóban ő lehetett" - mondta, de az Independent című napilap szerint hozzátette, hogy ez csak feltételezés. Campbell kijelentette: a kövek valószínűleg gyémántok voltak, de ő nem tudja biztosan.

Az ajándékot vallomása szerint a modell nem is tartotta meg, hanem Jeremy Ratcliffe-nek, a Nelson Mandela Gyermekalapítvány képviselőjének adta. A Charles Taylort védő ügyvédek azoban ezt cáfolva a vallomás közben bemutattak egy levelet, amelyben a Nelson Mandela Gyermekalapítvány nyilatkozik arról, hogy sosem kapott gyémántot vagy gyémántokat Campbelltől vagy bárki mástól.

Nem akart belekeveredni

A BBC szerint Campbell a kihallgatás során néha már a kérdések befejezése előtt elkezdett válaszolni, ezért az ügyész megkérdezte, ideges-e. A modell zavartan válaszolt: "Nem... nos... Nem nagyon akartam itt lenni. Rákényszerítettek, hogy idejöjjek". Azt mondta, szeretne túllenni a vallomáson,és tovább élni az életét, mert ez a tanúskodás nagyon kényelmetlen neki.

Campbell korábban látványosan kerülte az ajándékba kapott gyémántok témáját, áprilisban az ABC amerikai televíziónak adott interjújában le is tagadta az egész történetet. Közölte, sosem kapott gyémántot Taylortól, és nem akar erről beszélni. Később ezt azzal magyarázta, hogy nem akart belekeveredni a libériai diktátor ügyébe, mert félti a saját és családja biztonságát. "Azt olvastam az interneten, hogy Taylor a gyanú szerint ezreket ölt meg" - mondta.

Naomi Campbell csütörtöki vallomásában is igyekezett elhatárolódni a háborús bűnökkel vádolt egykori diktátortól. "Nem tudtam semmit Charles Taylorról, sosem hallottam róla korábban, sosem hallottam Libériáról korábban, sosem hallottam a 'véres gyémánt' kifejezést korábban, úgyhogy csak feltételeztem, hogy az volt, amit kaptam" - idézte vallomását az Independent. A modell azt is kijelentette, hogy bár azt feltételezte, hogy Taylortól kapta az ajándékot, nem akarta felvenni vele a kapcsolatot, és erre nem is lett volna módja.

Campbell a vallomástételt csak azzal a feltétellel vállalta, hogy különleges tanúvédelmet kap, így többek között ügyvédje is jelen lehet a meghallgatáson, és közbeszólhat, ha a modellt saját magára terhelő információkról faggatják. Szintén a tanúvédelemnek köszönhetően nem lehetett képeket, felvételeket készíteni róla a tárgyalóteremben, egyedül a bíróság belső kamerái rögzíthették vallomását (erről itt olvashat bővebben).

Véres gyémántok

Campbell vallomása azért lett volna fontos, mert az ügyészek bizonyítékként akarták használni a most 62 éves Taylor ellen. Libéria korábbi vezetőjét a bíróság 11 féle háborús és emberiség elleni bűntett elkövetésével vádolja, ezek között gyilkosság, nemi erőszak és gyermekkatonák toborzása is szerepel. A vád szerint Taylor terjesztette ki a libériai polgárháborút az országgal szomszédos Sierra Leonéra, ő fegyverezte fel és irányította Sierra Leone Egyesült Forradalmi Frontját, amely a háborús bűnöket elkövette.

Az ügyet vizsgáló hágai bíróságon korábban Mia Farrow amerikai színésznő, Naomi Campbell régi barátnője, valamint Carole White, a szupermodell egykori ügynöke is azt vallotta, hogy Campbell egy csiszolatlan gyémántot kapott Taylortól a fényűző 1997-es jótékonysági bál után, amelyet Nelson Mandela rendezett Dél-Afrikában. Farrow szerint a modell másnap reggelinél mesélte el neki a "felejthetetlen történetet", amely szerint az éjszaka közepén keltették fel a libériai vezető küldöncei, hogy az ajándékot átadják neki.

Az ajándékba küldött hatalmas gyémántnak a hágai ügyészek szerint kulcsszerepe lehet a korábbi diktátor elleni perben, mert alátámasztja a Sierra Leone-i felkelők felfegyverzéséről szóló feltevéseket. Az ügyészek úgy gondolják, hogy Taylor a polgárháború idején csiszolatlan gyémántokat kapott a Sierra Leone-i felkelőktől, hogy azok árából fegyvereket vegyen nekik, így feltehetően a Naomi Campbellnek ajándékozott állítólagos gyémánthoz is vér tapad. Taylor a BBC szerint mindvégig tagadta, hogy gyémántokkal kereskedett volna, vagy hogy azokért fegyvert vett volna, egy tőleszármazó, bizonyíthatóan Sierra Leone lázadók által felügyelt területen bányászott gyémánt azonban megcáfolhatta volna ezeket az állításokat.