Halállal végződött a szauna-világbajnokság döntője

Vágólapra másolva!
Meghalt az egyik versenyző a finnországi szauna-világbajnokság döntőjében. A bajnoki címért egy orosz és egy finn versenyző ült be a 110 Celsius fokra fűtött szaunába. Hat perc után a szervezők lefújták a mérkőzést, de a versenyzők elájultak, és az orosz férfit már nem tudták megmenteni.
Vágólapra másolva!

Életét vesztette a finnországi szauna-világbajnokság egyik döntőse. Az orosz Vlagyimir Ladizsenyszkij a tavalyi bajnok finn Timo Kaukonennel mérkőzött. Az összecsapás során - aminek a lényege, hogy ki bírja tovább a 110 Celsius fokos szaunában, ahol meghatározott időközönként egy automata vizet permetez a forró kövekre - mindkét versenyző elájult, és orvosi kezelésre szorult. Az orosz férfit azonban már nem tudták megmenteni.

Ladizsenszkij és Kaukonen voltak a verseny nagy esélyesei, és mindketten a végsőkig elmentek, hogy legyőzzék a másikat a döntőben. A szervezők hat perc után lefújták a versenyt, és kinyittatták a szauna ajtaját, ekkor ájult el mindkét versenyző. Egy szemtanú szerint mindketten súlyos égési sérüléseket szenvedtek.

A Helsinkitől 138 kilométerre északra fekvő Heinolában 1999 óta minden évben megtartott nemzetközi verseny szervezői közölték, rendkívül sajnálják az esetet. "Minden a szabályoknak megfelelően folyt, elegendő orvosi személyzet állt rendelkezésre. A versenyzőknek is csak orvosi igazolással szabad benevezni" - idézte a BBC az egyik szervezőt, Ossi Arvelát.

A haláleset ügyében a rendőrség is vizsgálódik. Kaukonent a közeli Lahti kórházában ápolják.

Az idei bajnokságra 135 versenyző nevezett15 országból.