Felképelte képviselőtársát Slota helyettese

Vágólapra másolva!
Felpofozta a szlovák kormánykoalíció egyik fiatal képviselőjét Anna Belousovová, a nacionalista SNS elnökhelyettese. A politikus azt nehezményezte, hogy a képviselő egy nyilatkozatban Ancának titulálta. A felpofozott képviselő közölte, nem vár bocsánatot, és felkínálja másik arcát is.
Vágólapra másolva!

Megpofozott egy fiatal koalíciós képviselőt a parlamentben Anna Belousovová, a Slovenská Národná Stráná (SNS- szlovák nemzeti párt) első elnökhelyettese. Igor Matovic, a liberális Strana Sloboda a Solidarita (SaS - szabadság és szolidaritás párt) képviselője azért kapott pofont, mert egy újságcikkben "Ancának" (Ancsa) nevezte a képviselőnőt.

"Anyai pofont kaptam. Belousovová hozzám jött, és megkérdezte, hogy az Ancán őt értettem-e. Mikor azt mondtam, igen, lekent egyet" - mondta az incidensről Matovic. Matovic szerint "keresztényi szeretetből" kapott pofont. "Ezt azzal kívánom viszonozni, hogy felkínálom az arcom másik oldalát is" - mondta. Bocsánatkérést Belousovovától nem vár. "Ez az ő személyes szégyene. Nem adom neki vissza (a pofont), s nem is perlem be, nem foglalkozom vele."

"Megvan nekem a rendes nevem, senkinek, még Matovic úrnak sem vagyok semmiféle jöttment. Ha ez a koalíció által a parlamentbe bevezetendő új kultúra, akkor én meg elővettem a nem éppen új módszert, hogy finoman felvilágosítsam arról, hogyan kell viselkednie a hölgyekkel szemben. Engem nem lehet sértegetni" - közölte Belousovová.

Belousovová és Matovic között nem ez volt az első incidens. A két politikus többször is éles szóváltásba keveredett, legutóbb a múlt héten, a kormányprogramon kaptak össze. Belousovová a parlamentben arról beszélt, hogy a kormányprogram veszélyezteti Szlovákia "nemzetállami" érdekeit. Bizonyítékul azt hozta elő, hogy a dokumentumban kevésszer fordul elő a "szlovák" szó.

"Ön nyilvánosan hazudik, és még nem is szégyelli magát. Vegye le a keresztet a nyakáról, mert szégyent hoz a keresztényekre" - bírálta ekkor Belousovovát Matovic "Vigyázzon, mert könnyen megtörténhet, hogy megpofozom" - vágott vissza a nemzetiek vezetője, aki nem éppen választékos szóhasználatáról közismert.

Az Anca az Anna név kicsinyítős változata, amely mára kissé pejoratív értelmet kapott a szlovák nyelvben.