Az al-Kaida visszatérhet Irakba az USA augusztusi kivonulása után

Vágólapra másolva!
Több pénzt ajánl iraki fegyveres csoportoknak az al-Kaida, mint az iraki kormány, így egyre többen csatlakoznak a terrorszervezethez az amerikaiak kivonulása előtt - olvasható a Guardianben. A lapnak nyilatkozó USA-barát milíciavezérek sokan csalódtak a kormányban, mert három hónapja nem kaptak fizetést.
Vágólapra másolva!

Az al-Kaida visszatérhet Irakba. A terrorszervezet úgy erősödne meg, hogy több pénzt fizetne az amerikaiak szövetségeseinek számító szunnita fegyveres csoportoknak, mint amennyit az államtól kapnak jelenleg - írja a Guardian két, USA-szövetséges milícia vezetőjére hivatkozva.

Az Egyesült Államok kormánya szerdán erősítette meg, hogy kitart az eredeti elképzelés mellett, és az amerikai csapatok harci küldetése véget ér augusztus 31-én Irakban. Az országban mindössze 50 ezer katona marad, de ők is csak az iraki biztonsági erők kiképzésével fognak foglalkozni.

A Guardian által megszólított milíciavezetők szerint az al-Kaida már készül az amerikai kivonulásra. A lap szerint a terrorszervezet dolgát megkönnyítheti az amerikaiak távozása után valószínűsíthető hatalmi vákuum, ugyanis a központi kormányzat öt hónappal az országos választások után is működésképtelennek tűnik.

A Sons of Iraq (Irak fiai) nevű csoport vezetője Szabah al-Dzsanabi azt mondta a Guardiannek, hogy a szervezet 1800 tagjából százan nem jelentkeztek a fizetésükért az elmúlt két hónapban, ami szerinte tiszta jele annak, hogy korábbi ellenfeleik fizetik őket. A Sons of Iraq több kisebb, al-Kaida ellen harcoló fegyveres csoport összefogásából jött létre 2006-ban. A szervezetre felfigyelt David Petraeus akkori amerikai tábornak, aki havi 300 dollárt fizetett a tagoknak a csoport szövetségéért.

Az amerikaiak kivonulása miatt azonban egyre több támadásnak van kitéve a szervezet és tagjai három hónapja nem kapnak fizetést az időközben az iraki kormány felügyelete alá sorolt Sons of Iraq tagjai. "Az embereimnek több pénzt ajánl az al-Kaida. Könnyű préda vagyunk számukra, mert az embereim csalódtak a kormányban" -mondta a szervezet egyik vezetője.