Kifogást nyújtott be a holokausztáldozatok által beperelt OTP

Vágólapra másolva!
Az OTP pergátló kifogást nyújtott be az amerikai holokausztáldozatok által magyar bankok ellen indított perben. Az OTP közleménye szerint jogelődje, az OTP Nemzeti Vállalat jogelőd nélkül jött létre 1949-ben.
Vágólapra másolva!

Az OTP Bank pergátló kifogást nyújtott be augusztus elején az Egyesült Államokban a holokausztáldozatok által magyar bankok ellen indított perben - tudatta a legnagyobb magyarországi pénzintézet az MTI-vel, pénteken.

Az Egyesült Államokban az OTP Bank és több más magyar bank ellen is pert indítottak holokausztáldozatok képviselői. Indoklásuk szerint az alperesek vagy elődeik részt vettek a népirtásban, bűnrészesek voltak benne, és felbujtottak rá azáltal, hogy kifosztották a zsidó áldozatokat, eltulajdonították a náluk őrzött vagyont. Az OTP és az Unicredit korábban azt közölte, hogy nem jogutódja a vészkorszakban Magyarországon működő hitelintézeteknek.

Az OTP mostani közlemény szerint az OTP Bank kategorikusan visszautasít bárminemű felelősséget az üggyel kapcsolatban, mivel alapításának időpontja 1991. november 11-e, és jogelődje, az Országos Takarékpénztár Nemzeti Vállalat jogelőd nélkül, 1949. március 1-jén jött létre, míg a keresetben állított eseményekre 1944-ben került sor.

Az egyéb alpereseket érintő végzések mellett a bíróság 2010. szeptember 7-éig adott a felpereseknek időt arra, hogy érdemben reagáljanak az OTP által benyújtott pergátló kifogásra. Az OTP Bank szeptember 17-éig válaszolhat a felperesek beadványára. A következő perfelvételi tárgyalás időpontját 2010. november 4-ére tűzték ki.