Halálos balesetet szenvedett egy nemzetközi buszjárat Franciaországban

2010.08.14. 9:41

Halálos buszbaleset történt péntek éjjel Észak-Franciaországban, ahol egy Hollandiából Párizsba tartó, menetrend szerinti nemzetközi buszjárat letért az útról. A buszon 1 ember meghalt, sokan megsérültek, a busztársaság szerint az utaslistán "ránézésre" nincs magyar név.

Legkevesebb egy ember életét vesztette, három másik pedig életveszélyesen megsebesült, amikor egy holland Eurolines buszjárat pénteken lefutott az útról Franciaország északi részén - közölték a helyi hatóságok. A francia rendőrség szerint a járművön 37 utas, tucatnyi különböző ország állampolgára tartózkodott, köztük holland, brit és chilei utasok. Az utasok közül további 14 ember könnyebben megsebesült - áll a közleményben; a Független Hírügynökség szerint az áldozat francia, a súlyos sérültek belga, holland és francia állampolgárok.
 
Az utasok számáról később ellentmondásos információk kerültek napvilágra: az [origo]-nak az Eurolines holland részlegénél azt mondták, 55 utas volt a fedélzeten, akik közül mindössze 7 személy volt holland, a Der Standaard című holland lap pedig 34 utasról írt. A busztársaság az [origo]-val közölte: mivel több országon áthaladó járatról van szó, nincs összesítésük az utasok nemzetiségéről, csupán az utasok nevét tudják. Az utaslista alapján a busztársaság munkatársa az [origo]-nak azt mondta, "ránézésre" nincs magyar név az utasok között, de a listát személyiségi okokra hivatkozva nem adhatja ki.

A Der Standaard Holland című napilap internetes kiadása szerint a baleset áldozata egy fiatal férfi, a sérültek között pedig három belga állampolgár, két nő és egy férfi van. Közülük egynek súlyos az állapota, mindhármat belga kórházakba szállították.

Túl gyorsan hajtott a sofőr

A francia hatóságok szerint az autóbusz Belgium felől érkezett az A2-es autópályán Franciaországba, és nem sokkal a határ átlépése után szaladt le az útról, feltehetően azért, mert a sofőr elaludt vezetés közben. Az Eurolines honlapján azt írja, hogy az Amszterdamból Párizsba tartó menetrend szerinti járatuk szenvedett balesetet, amely 12.30-kor indult a holland fővárosból Brüsszel érintésével Franciaországba.

A Der Standaard szerint a baleset pontos oka egyelőre nem ismert,de sok utas azt állította, hogy a busz túl gyorsan haladt. Az egyik utas szerint a sofőr egy fél órás késést igyekezett lefaragni, és 130 kilométeres sebességgel száguldott az autópályán, minden más autót leelőzve. A lap szerint a baleset előtt a vezető sávot váltott, majd hirtelen fékezett, és elvesztette az irányítását a járműfölött. A holland lapok által közölt képek szerint a busz lesodródott az útról, és a fák között állt meg.

Forrás: AFP

A balesetet követően belga és francia tűzoltók mentették ki a járműből a bent rekedteket, és három mentőhelikoptert is bevetettek a súlyos sérültek kórházba szállítására. Azokat az utasokat, akiknek nem esett bántódásuk, a franciaországi Crespin városába szállították. A rendőrség szerint a baleset fennakadásokat okozott az A2-es autópálya péntek esti forgalmában, ám a közutat nem zárták le teljesen.

KAPCSOLÓDÓ CIKK