Régi tartozását rótta le Orbán a Vajdaságban

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök a kormány politikai és anyagi támogatásáról biztosította a Vajdasági Magyar Szövetséget vajdasági látogatása során. Orbán az augusztus 20-i ünnep miatt utazott a szerbiai tartományba, és azt mondta, régóta tartozott ezzel a látogatással.
Vágólapra másolva!

Ésszerűnek és támogatásra méltónak találta Orbán Viktor miniszterelnök a Vajdasági Magyar Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács programját, miután szombati, szabadkai látogatásakor találkozott a két szervezet vezetőivel. Orbán Viktor az augusztus 20. alkalmából látogatott el a Vajdaságba.

Orbán Viktor Szabadkára érkezése után Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével és a magyarság kisebbségi önkormányzati szervének, a Magyar Nemzeti Tanácsnak a vezetőivel tartott rövid megbeszélést. A vajdasági magyar szervezetek ismertették a 2010 és 2012 közötti hároméves programjukat a magyar miniszterelnökkel.

A vajdasági magyar szerveztek programjához Magyarország politikai, szellemi és anyagi támogatását ígérte. A találkozót követő sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Nemzeti Tanács terveinek legfontosabb pillére a vajdasági magyarok oktatása. Ezen belül ösztöndíj rendszer és kollégiumi rendszer kiépítése, illetve az iskolabusz hálózat beindítása és a médiakapcsolatok kiépítése, megtartása.

Orbán Viktor gratulált a Magyar Nemzeti Tanácsnak a választásokon elért eredményeihez, mint fogalmazott: "az erősek egyesülnek, a gyengék széthullanak." A miniszterelnök hozzátette, hogy régóta tartozott ezzel a látogatással, mert mindig csak akkor jött, ha dolgozni kellett, kampány, vagy aláírásgyűjtések idején, most azonban kifejezetten a közelgő ünnep kedvéért érkezett a Vajdaságba.

Pásztor István szerint ez a segítségnyújtás szükséges ahhoz, a vajdasági magyarok újra elfoglalhassák méltó helyüket a szerb társadalomban.