Még mindig bin Ladenre vadászik az amerikai haderő

Vágólapra másolva!
David Petraeus tábornok, az Afganisztánban harcoló amerikai és NATO-erők parancsnoka nem tekinti kötött határidőnek a 2011-es kivonulást, ahogy azt korábban Barack Obama korábban bejelentette. A tábornok szerint továbbra is elsőszámú feladat Oszama bin Laden kézre kerítése.
Vágólapra másolva!

Ha túl korainak tartja a 2011-re tervezett afganisztáni csapatkivonást, akkor "fenntartja magának a jogot" David Petraeus tábornok, az Afganisztánban harcoló amerikai és NATO-erők parancsnoka, hogy ezt megmondja Barack Obama amerikai elnöknek - erről a tábornok az NBC amerikai hírtelevíziónak beszélt.

A katonai vezető azután nyilatkozott, hogy júliusban 66 amerikai katona halt meg, még soha ennyien nem vesztették életüket egy hónap alatt, mióta csak 2001-ben elkezdődtek a harcok. Hozzátette, komoly harcok folynak Afganisztánban, és ez így is marad.

Korábban Barack Obama elnök 2011 nyarára tűzte ki a kivonulás céldátumát, egyben további 30 ezer katonát küldött a térségbe 2009 decemberében. A körülményektől függ, hogy mikor lehet elkezdeni a csapatkivonást - mondta Petraeus, aki nem akart jóslásokba bocsátkozni a pontos határidőre nézve. Szerinte a haderő megerősítésének hatását tavasszal lehet majd érezni.

A tábornok arról is beszélt, hogy továbbra is Oszama bin Laden al-Kaida vezető elfogása az amerikai csapatok elsőszámú feladata. Szerinte bin Laden "ikonikus személyiség", akinek elfogása "nagyon jelentős feladat". Mint mondta, az al-Kaida vezér valószínűleg a pakisztáni határához közeli, külvilágtól elzárt hegyvidékes területen bujkálhat.

A tábornokról bővebben itt olvashat, a magyar katonák által is ellenőrzött afganisztáni tartományban, Baglanban uralkodó helyzetről szóló beszámolónkat pedig itt nézheti meg.