Kivonult Irakból az utolsó harcoló amerikai alakulat

Vágólapra másolva!
Csütörtökön hagyja el Irakot az utolsó harcoló amerikai alakulat. Egy 40 ezer fős dandár vonul ki, maradnak még vagy 56 ezren, de ők már nem harcolnak. Az utolsó amerikai katonának 2012 január 1-ig kell elhagynia Irakot.
Vágólapra másolva!

Kivonult Irakból az amerikai hadsereg utolsó harcoló alakulata. A második gyalogos hadosztály 4. gépesített könnyűlövész dandárjának egységei csütörtökön kora reggel kezdték átlépni a kuvaiti határt. Az amerikaiak harci küldetése Irakban augusztus 31-én jár le, de a BBC szerint a Pentagon nem utalt arra, hogy a 40 ezer fős dandár kivonása a hadműveletek idő előtti befejezését jelentené.

A katonák nagy része páncélozott járműveken hagyta el Irakot, az ország veszélyes vidékein végighaladó konvoj útját hetekig tervezték. A dandár egyes részei logisztikai és adminisztratív okokból még maradnak, de csütörtök folyamán - légi úton - őket is kivonják.

A BBC szerint a dandár kivonulása még úgy is jelentős lépés a hét és fél éve tartó háborúban, hogy az országban továbbra is marad körülbelül 56 ezer amerikai katona. Ők ugyanis elsősorban kiképzési, tanácsadási feladatokat látnak el, illetve az amerikai létesítmények és érdekeltségek őrzését végzik, és majd csak 2011 végén hagyják el az országot.

A maradók továbbra is fegyverben lesznek, de ezeket csak önvédelem esetén, illetve az iraki kormény kifejezett kérésére vetik be - írja a BBC. "Befejezzük a háborút..., de nem fejezzük be az iraki munkát. Hosszú távú elkötelezettség köt Irakhoz" - idézte az MSNBC PJ Crowley külügyi szóvivőt. A háború hét és fél éve alatt összesen 4415 amerikai katona vesztette életét Irakban.