Megérkeztek Romániába az első Franciaországból kitoloncolt cigányok

Vágólapra másolva!
Franciaországban elkezdődött a romák kitoloncolása. Az első, munkavállalási engedély nélkül francia cigánytáborokban lakó roma családok csütörtökön érkeztek vissza Romániába. A cigánytáborok felszámolását Nicolas Sarkozy francia elnök határozta el, mondván, azok a bűnözés melegágyai. Jogvédők szerint viszont a lépés megbélyegzi a romákat.
Vágólapra másolva!

Több tucat roma érkezett vissza Romániába, akiket Franciaországból telepítettek haza egy Nicolas Sarkozy elnök által támogatott, vitatott gyakorlat alapján. Sarkozy júliusban rendelte el mintegy 300, engedély nélkül felépített, romák által lakott tábor felszámolását és azoknak a cigányoknak a kiutasítását, akik illegálisan tartózkodnak Franciaországban.

Az intézkedést Sarkozy egy héttel a Loire-völgyben kitört zavargások után rendelte el, amelynek során az egyik táborban lakók megtámadták a rendőröket, akik agyonlőttek egy közülük való, fiatal fiút. A kormány szerint a táborok "a feketekereskedelem, az embertelen életkörülmények, a gyerekek koldulásra kényszerítése, a prostitúció és a bűnözés forrásai és melegágyai". Sarkozy bejelentette, hogy még az év vége előtt beterjesztenek egy törvényjavaslatot, amely megkönnyítené a vándorló romák kiutasítását "a közrend védelmében". (A rendelkezésről bővebben itt olvashat.)

Forrás: AFP
A táborokat lebontják, a romáknak menniük kell

Franciaországban 400 ezer vándorló cigány - francia állampolgárok - élnek már régebben kiépült közösségekben. Az országban élő romák másik jelentős része az elmúlt időszakban érkezett bevándorlóként Romániából vagy Bulgáriából, a becsléesk szerint ők mintegy 12 ezren vannak. Többségüknek nincs munkavállalási engedélye. Ezeknek az embereknek uniós állampolgárként joguk van belépni az országba, de a francia törvények szerint csak akkor maradhatnak három hónapnál tovább, ha munkavállalási vagy letelepedési engedélyt szereznek.

A BBC szerint a napokban több mint száz roma hagyta el Franciaországot, és a következő hetekben több százan követik majd őket, miután táboraikat bezárták. Az első repülőgépek csütörtökön szálltak fel Lyonból és Párizsból. Azok a cigányok, akik önként vállalták a hazautazást, fejenként 300 eurót (mintegy 83 ezer forintot) kaptak, valamint egyerekeik után 100-100 eurót.

A francia kormány szerint "tisztességes és emberséges" eljárás, hogy ezeket az embereket kiemelik a rossz körülményeik közül. Jogvédők szerint viszont a romákat megbélyegzik, és a kormány táptalajt ad a "xenofób érzelmeknek". Hasonlóan vélekedik a román külügyminiszter, Teodor Baconschi, aki szerint aggódva figyelik "a gazdasági válság miatt terjedő xenofóbiát és populizmust".

Az AFP hírügynökségnek egy Bukarest repterére érkező, kiutasított roma azt mondta, nagyon nehéz volt az élete Franciaországban, de lehetséges, hogy újra visszatér majd, mert Romániában nincs munkalehetőség. A nyilatkozó romák szerint nagyon nehéz munkavállalási engedélyt szerezni, ezért kényszerülnek arra, hogy illegálisan tartózkodjanak Franciaországban.

A franciaországi cigánytáborok közül 51-et már lebontottak, a lakókat átmeneti otthonokban szállásolták el.

A következő napokban a bulgáriai romák hazaküldése is elkezdődik. A Bulgaria Air légitársaság azt közölte, az első csoport 25 fős lesz, és szeptember elején újabb 28 embert utaztatnak Bulgáriába, de összesen 700 embernek kell majd visszatérnie. Bolgár becslés szerint a Franciaországban lakó bolgár állampolgárok közül 2-3 ezren tartoznak a cigány kisebbséghez. Az ország összlakosságában tíz százalék körül mozog az arányuk.