Újabb katonákat küld Afganisztánba a magyar kormány

Vágólapra másolva!
Tovább bővíti a kormány az afganisztáni magyar missziót, és meghosszabbították a kint szolgáló magyar alakulatok szolgálati idejét is.
Vágólapra másolva!

Újabb kiképzőegységet vezényel Afganisztánba a kormány: a korábban már kiküldött helikopter-kiképzők után most újabb 13 emberrel bővül a magyar misszió. Egyben meghosszabbítja a kormány egyes Afganisztánban szolgáló magyar alakulatok szolgálati idejét is. Ezek az alakulatok segítik például a kabuli reptér működtetését, valamint logisztikai és tanácsadói feladatokat látnak el. Köztük van ezen kívül a Baglan tartomány újjáépítésében vezető szerepet játszó magyar alakulat is (az afganisztáni helyzetről szóló riportunkat itt elolvashatja). A kibővített alakulatok nem végeznek harci tevékenységet.

Két korábbi, többször is módosított rendelet szerint a magyar csapatok megbízatása 2010 őszéig szólt. Ezt hosszabbították most meg, így egyes alakulatok 2011 októberéig Afganisztánban fognak maradni. Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök 2009 végén ígért létszámbővítést, amelyet több logisztikai és támogató alakulat létszámnövelése, illetve a helikopter-kiképzők kivezénylése követte. Orbán Viktor jelenlegi miniszterelnök júliusban egy külföldi lapnak adott interjújában azt mondta, hogy támogatják az afganisztani szerepvállalást és Magyarország kész a csapatok bővítésére.