Magyarországnak a német példát kellene követnie a Herzog-örökösök szerint

Vágólapra másolva!
Herzog Mór Lipót egykori műgyűjtő örökösei szerint a magyar államnak a német példát kellene követnie a Herzog-műkincsek ügyében, ahol már évekkel ezelőtt felmérték a "gazdátlan" műkincseket. Az örökösök júliusban egy washingtoni bírósághoz nyújtottak be keresetet a magyar állam ellen a műkincsek miatt.
Vágólapra másolva!

A Herzog-műkincsek ügyében Magyarországnak a német példát kellene követnie Herzog Mór Lipót örökösei szerint, akik egy washingtoni bíróságon perlik vissza a páratlan gyűjtemény értékes darabjait.

"Németország már évekkel ezelőtt elvégeztette a 'gazdátlan' műtárgyak felmérését és ezen műkincseket az interneten is közzétette. Az egykori Herzog-gyűjtemény három értékes darabját - köztük egy Georg Pencz festményt - idén februárban szolgáltattak vissza a jogos örökösöknek" - írták közleményükben Herzog Mór Lipót örökösei.

A Michael S. Schuster, a család New York-i ügyvédje által jegyzett közleményben reagálnak a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkársága által 2010. július 29-én kiadott közleményre a Herzog-perrel kapcsolatban. A minisztérium ebben közli, hogy a magyar állam tudomásul vette a Fővárosi Ítélőtábla 2008. január 10-én meghozott ítéletét, amelyben az elutasította - a neves műgyűjtő Herzog Mór Lipót unokája - Martha Nierenberg keresetét. Az akkor hozott jogerős ítélet szerint a magyar állam különböző jogcímeken tulajdonjogot szerzett 12 képre.

A Herzog-örökösök szerint sem a korábbi perben foglalt 11 képre (egy vázlatot ugyanis időközben visszaadtak), sem a többi értékes műalkotásra nem szerzett tulajdonjogot a magyar állam. Herzog Mór Lipót örökösei július végén Washingtonban beperelték a magyar államot és a felügyelete alatt lévő több múzeumot, hogy visszakaphassák a néhai bankár 1944-ben, a nácik által ellopott műgyűjteményének Magyarországon található darabjait. A felperesek nemcsak azt a 40 műtárgyat követelik vissza, hanem ügyvédjeik azt is kérik a magyar kormánytól, hogy adjon leltárt a birtokában lévő összes Herzog-műkincsről.

Herzog Mór Lipót báró Európa egyik és Magyarország leggazdagabb művészeti magángyűjteményének volt a tulajdonosa: El Greco, Id. Lucas Cranach, Zurbarán, van Dyck, Velázquez, Renoir, Monet és mások alkotásai, továbbá bútorok, faliszőnyegek, szobrok képezték a vagyonát. Volt olyan időszak, amikor az állomány 2500 műkincset számlált.

A témáról bővebben itt olvashat.