Három koraszülött halt meg a mainzi klinikán

Vágólapra másolva!
Rövid idő alatt három koraszülött csecsemő halt meg a mainzi klinikán. A vizsgálat kiderítette, hogy baktériumok voltak a táplálásukra használt infúzióban, de nem biztos, hogy ez okozta a halálukat. Az eset miatt áttekintik a higiéniai előírásokat Németországban.
Vágólapra másolva!

Két napon belül három csecsemő halt meg a mainzi egyetem klinikáján, a tragédiát feltehetően baktériummal fertőzött tápoldat okozta. A klinika gyermekosztályának intenzív részlegében gondozott csecsemők mindegyike koraszülött volt. Ketten közülük még hétfőn, a harmadik kedden reggel halt meg. Az utóbbi a terhesség 24. hetében látta meg a napvilágot, nagyon kicsi születési súllyal.

Az első vizsgálatok megállapították, hogy bélbaktériumok voltak a koraszülött, igen kis súlyú és gyenge immunrendszerű csecsemők táplálására használt infúzióban. Az még nem tisztázódott, hogy valóban ezek a baktériumok okozták-e a páciensek halálát. Rajtuk kívül további nyolc újszülött fertőződött meg, az ő állapotuk azonban kedd reggel óta fokozatosan javul. Az ügyészség azt vizsgálja, hogy a baktériumok már benne voltak-e az intenzív osztályra érkező infúziós oldatban, amelyet az intézmény saját gyógyszertára állít elő, vagy pedig az osztályon kerültek bele abba.

A tragikus eset nyomán vita kezdődött a német kórházakban uralkodó higiéniai előírásokról. Alapvető probléma ugyanis, hogy Németországban nem léteznek általános, minden kórházra, klinikára érvényes rendszabályok. Az egészségügy a tartományok hatáskörébe tartozik, ennek megfelelően a tisztasági előírások is tartományról tartományra változnak. Philipp Rösler szövetségi egészségügyi miniszter a mainzi csecsemőhalálok nyomán bejelentette: a tartományi miniszterekkel esedékes következő tanácskozáson elő fogja terjeszteni az egységes higiéniai szabályozást célzó elképzelését.