Uráncsempészeket fogott el a moldovai rendőrség

Vágólapra másolva!
Majdnem két kilogramm uránt foglalt le a moldovai rendőrség egy garázsban, a hasadóanyagért kilencmillió eurót reméltek a csempészek. A héttagú csempészbanda tagjai közt korábbi belügyminisztériumi tisztviselők is vannak, többen már voltak büntetve hasonló bűncselekményért.
Vágólapra másolva!

Majdnem két kilogramm uránt foglalt le a moldovai rendőrség egy feltételezett csempészbandától - jelentette be kedden a moldovai belügyminisztérium. A rendőrség a fővárosban foglalta le az 1,8 kilogramm urán-238-at (az urán a természetben több formában fordul elő, a 238-as izotóp a leggyakoribb). A radioaktív anyagot egy őrzött garázsban tartották, egy speciális tárolóban.

A hatóságok az összes gyanúsítottat elfoglalták. A hétfős csoportnak tagja volt a belügyminisztérium két volt tisztségviselője is, akik már nyugdíjba vonultak. A belügyi szóvivő elmondása szerint kilencmillió euróért akarták eladni uránkészletüket. Azt nem közölték, hogy kik lettek volna a vásárlók, és azt sem, hogy az urán-238 honnan származik.

A belügyi szóvivő szerint június közepén figyeltek fel a csoportra, amikor elkezdtek vevőket keresni. A gyanúsítottak ellen korábban már születtek bírósági ítéletek radioaktív anyagot birtoklása miatt Oroszországban, Romániában és Moldovában.