Elnézte a tömeges nemi erőszakot alkalmazottjai szerint az ENSZ

Vágólapra másolva!
Az ENSZ tudott arról, hogy lázadók elfoglaltak falvakat Kongó keleti részén, és csaknem kétszáz nőt erőszakoltak meg - írja a New York Times nevük elhallgatását kérő ENSZ-alkalmazottakra hivatkozva. Az ENSZ azt állítja, csak utólag tudta meg, hogy a kongói lázadók pár megszállt faluban asszonyokat erőszakoltak meg tömegesen.
Vágólapra másolva!

Július 30. és augusztus 3. között két lázadó csoport több száz katonája hatalmába kerített több falut Kongó keleti részén, és legalább 179 nőn követtek el brutális nemi erőszakot. Sok támadás csoportos erőszak volt, amelyekben kettő-hat férfi vett részt. A támadásokról vasárnap nyilatkozott először az ENSZ. Azt állítják, hogy ők csak augusztus 12-én értesültek arról, mi folyik a falvakban, a támadásokat dokumentáló humanitárius szervezettől, az International Medical Corpstól - írja a New York Times. A humanitárius szervezet ennek ellentmondva azt közölte: ők korábban, augusztus 6-án értesítették az ENSZ-t.

Nevük elhallgatását kérő ENSZ-alkalmazottak szerint az ENSZ egyik osztálya e-mailben értesítést küldött a dolgozóknak még július 30-án, azon a napon, amikor a támadások elkezdődtek. Az üzenetben arra figyelmeztették őket, hogy maradjanak távol a területtől, mert azt hatalmukba kerítették a lázadók. "Mindenki kapott levelet" - mondta a New York Timesnak egy, a térségben tevékenykedő humanitárius szervezet munkatársa, aki a szervezettől kapott szigorú utasítások miatt neve titokban tartását kérve nyilatkozott. Szerinte a figyelmeztető levél a nők megerőszakolásáról nem tett említést.

Szerdán az ENSZ kongói vezető tisztviselője, Roger Meece azt mondta, hogy a július 31-én jelzett lázadói aktivitás nem volt szokatlan. "Nem volt benne kifejezetten támadásra vonatkozó utalás, főleg nem tömeges nemi erőszakról" - tette hozzá. Egy másik, neve elhallgatását kérő, Kongó fővárosában állomásozó ENSZ-alkalmazott viszont azt mondta: egy ilyen figyelmeztetést szinte biztosan megosztottak a békefenntartókkal, és nekik meg kellett volna próbálniuk megvédeni a falubelieket. "Nem tudom, miért nem cselekedtek idejében" - tette hozzá.

Az ENSZ-nek van egy békefenntartó bázisa az érintett falvak közelében azzal a céllal, hogy javítsák a kommunikációt a falvakban élőkkel, és a kongói hadsereg is jelen van a térségben. Meece szerint küldtek is egy őrjáratot, hogy eltávolítsanak egy, a lázadók által felállított útakadályt. Meece szerint az őrjárat áthaladt eközben néhány olyan falun, ahol nemi erőszakot követtek el, de a lakosok nem beszéltek a támadásokról. Az első hírek humanitárius munkásoktól érkeztek mintegy két héttel azután, hogy a támadásokat elkövették - állítja Meece. Egy másik, szintén név nélkül nyilatkozó ENSZ-alkalmazott szerint szemtanúktól úgy tudják, hogy a békefenntartók a térségben voltak augusztus 2-án, amikor a támadások még folytak.