Újabb árhullám fenyeget egy pakisztáni nagyvárost

Vágólapra másolva!
Pakisztán déli részén Thatta nagyvárosának megmentéséért küzdenek, miután az Indus folyó újabb gátakat szakított át - írja a BBC. Tízezrek hagyták el az elmúlt napokban a várost.
Vágólapra másolva!

Fantomvárossá vált Thatta nagyvárosa a dél-pakisztáni Szindh tartományban - írja a BBC. A lakosság csaknem egésze elhagyta a várost az elmúlt napokban az árvíz elől menekülve. Egy másik, közeli várost, a 250 ezer lakosú Szudzsavalt már elöntötte az ár. A hatóságok korlátozni próbálják a kárt, de a vízszint a belvárosban már másfél méterre, a környező falvakban pedig 3 méterre emelkedett.

Egy helyi tisztviselő azt mondta: három napba is beletelik a gátakon keletkezett rések helyreállítása. Még ha ki is tudják javítani azonban a hibákat, azok a tízezrek, akik elmenekültek otthonaikból, fedél nélkül maradnak - írja a BBC.

Az ENSZ és a helyi hatóságok szerint augusztus eleje óta mát több mint hétmillióan hagyták el otthonukat Szindhben, közülük több mint egymillióan pénteken és szombaton. A tartomány 23 körzetéből 19-ben már súlyos károkat okozott az áradás. A műemlékeiről nevezetes, 300 ezer lakosú Thatta a tartomány egyik legnagyobb városa és a katasztrófával megbirkózni igyekvő hatóságok központja. A víz "eddig megkímélte, de továbbra is csak két kilométerre van tőle" - mondta Hadi Baks Kalhoro katasztrófavédelmi illetékes.

Az ENSZ, a pakisztáni hadsereg és egy sor helyi és nemzetközi segélyszervezet sietett az árvíz sújtotta pakisztáni térségbe segélymunkásokkal, gyógyszerrel, élelemmel és vízzel, de sok emberhez nem tudnak eljutni. Az Egyesült Államok szombaton közölte, hogy további 18 helikopterrel támogatja az erőfeszítéseket a már működő 15 helikopteren és három C-130-as szállítógépen kívül - közölte az iszlámábádi amerikai nagykövetség.

A legújabb adatok szerint a katasztrófa halálos áldozatainak száma legalább 1643. Az infrastruktúrában és a létfontosságú mezőgazdaságban keletkezett kár sok milliárd dollár. Az ország északi és középső részén - amelyeket a természeti csapás jobban sújtott a katasztrófa egy hónappal ezelőtti kezdetén - már elkezdett visszavonulni az ár, de délen még nagy erőfeszítésekre van szükség.