Az internetre szorul a legrégebbi brazil napilap

Vágólapra másolva!
Kedden jelent meg utoljára nyomtatott formában Brazília egyik legrégebbi napilapja, a Jornal do Brasil. Az elmúlt évtizedekben állandó anyagi gondokkal küzdő napilap szerdától kezdve kizárólag az interneten jelenik meg, és rövidesen csak az előfizetők olvashatják.
Vágólapra másolva!

A Jornal do Brasil (JB) az első újság lesz Brazíliában, amely szerdától kizárólag digitális formában lesz elérhető. Az új korszakot Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök külön erre az alkalomra írt cikkével nyitják majd meg. A napilap szerdától kezdve tizenöt napon át nyitva áll minden olvasó előtt, utána azonban csak az előfizetők férhetnek hozzá tartalmához.

Az 1891-ben Rio de Janeiróban alapított Jornal do Brasil volt az első brazil napilap, amely 1995-ben az interneten is megjelent. Az utóbbi két évtizedben több kudarc is érte az újságot: az egymást követő pénzügyi nehézségek után megcsappant olvasótábora, és sokan átpártoltak vetélytársához, az O Globóhoz. A JB 2001-ben ugyan új tulajdonoshoz került, de nem sikerült visszaszereznie az elvesztett lendületet, és a végleges elsorvadással küzdött. A Jornal do Brasil számos pártfogója attól fél, hogy az újság nyomtatott változatának megszűnésével az így is csaknem hegemón Globo csoport tovább növeli befolyását a média világában.

Az újság szerkesztői a napilapban megjelent állásfoglalásukban a digitális formátumra való átállás környezetbarát oldalát hangsúlyozták: a nyomtatott JB megszűnésével naponta 72, azaz évente 30 ezer fát mentenek meg a kivágástól.