Hivatalosan is lezárult az amerikaiak harci tevékenysége Irakban

Vágólapra másolva!
Képesek megvédeni országuk szuverenitását és függetlenségét az iraki katonák, rendőrök - közölte kedden Nuri al-Maliki iraki kormányfő televíziós beszédében, miután hivatalosan is befejeződött az amerikai erők több mint hét éven át tartó harci tevékenysége az országban. Barack Obama amerikai elnök élő televíziós üzenetében nem beszélt győzelemről a harcok végének bejelentésekor, és elismerte, hogy az Egyesült Államok súlyos árat fizetett a háborúért.
Vágólapra másolva!

Az iraki miniszterelnök keddi ünnepi televíziós beszédében azt mondta: meggyőződése, hogy az utolsó amerikai katona 2011 végére elhagyja Irakot. "A mai nap minden iraki emlékezetében megmarad, mert mától szuverén, független ország vagyunk ismét. Mostantól a mi erőink fogják a vezető szerepet játszani a rend és a biztonság, országunk megvédésében" - mondta Nuri al-Maliki, iraki kormányfő.

Az amerikai erők nagyobb része korábban már elhagyta Irakot, jelenleg 50 ezer amerikai katona tartózkodik az országban, hivatalosan tanácsadói és kiképzési feladatokkal. A kivonulás 150 milliárd dollárjába került az Egyesült Államoknak, aminek végrehajtásán 20 ezer amerikai katona dolgozott hónapokon keresztül.

Barack Obama amerikai elnök közép-európai idő szerint éjjel egy órakor mondta el beszédét a Fehér Ház ovális irodájából az Egyesült Államok iraki hadműveleteinek befejezése alkalmából. Az amerikai csapatok harci küldetése Irakban véget ért - jelentette be Obama, aki szerint az amerikai nép legfontosabb küldetése most a gazdaság helyreállítása. Obama élő televíziós üzenetében nem beszélt győzelemről, és elismerte, hogy az Egyesült Államok súlyos árat fizetett a hétéves háborúért.

Dicsérettel beszélt azonban a katonákról, akik szerinte bátran és határozottan teljesítették feladatukat Irakban. "Főparancsnoki minőségemben büszke vagyok a szolgálatukra. Mint minden amerikait, engem is megrendüléssel tölt el az áldozatvállalásuk és a családjaik által meghozott áldozat is" - mondta.

Obama: Új lapot kell nyitni

"Ma este bejelentem, hogy az amerikai harci küldetés Irakban véget ért. Az Iraki Szabadság Hadművelet befejeződött, és most már az iraki népé a fő felelősség az országa biztonságáért. Ezt az ígéretet tettem az amerikai népnek, amikor még jelölt voltam erre a hivatalra. Múlt februárban hirdettem meg azt a tervet, amelynek értelmében kihozzuk harcoló dandárjainkat Irakból és ugyanakkor megkétszerezzük az iraki biztonsági erők megerősítése érdekében tett erőfeszítéseinket, az ottani kormány és a nép támogatását. Ez az, amit véghezvittünk. Csaknem 100 ezer katonát vontunk ki Irakból. Bázisok százait zártuk be, vagy bocsátottuk az irakiak rendelkezésére. Több millió egységnyi hadfelszerelést hoztuk ki Irakból" - mondta Obama.

Forrás: AFP
Kattintson a képre, galéria nyílik!


Az amerikai elnök arról beszélt, hogy a háború befejezése nemcsak az irakiak, hanem az amerikaiak érdeke is, akik hatalmas árat fizettek azért, hogy az iraki népnek a saját kezébe adják a sorsát, miközben odahaza szűkössé vált a költségvetés. "Kitartottunk az irakiakkal közös hitünk mellett, hogy a civilizáció ezen bölcsőjében egy új kezdet születhet" - jelentette ki Obama, aki szerint ez egy figyelemre méltó fejezete az Egyesült Államok és Irak történetének, de az amerikaiak megtették kötelességüket , és "most új lapot kell nyitni."

A beszédben szó volt Afganisztánról is. Obama rámutatott, hogy ott az Egyesült Államok most korlátozott ideig tartó csapaterősítést hajt végre, de kijelentette: miként az irakiak helyett sem, az amerikaiak az afgánok helyett sem végezhetik el azt, amit nekik kell megtenniük, vagyis biztosítaniuk kell a saját biztonságukat. Obama megerősítette, hogy jövő júliusban megkezdődik az átmenet, az amerikai csapatok kivonása.

A BBC szerint Obama a beszédében közölte, hogy napközben, korábban beszélt az előző elnökkel, George W. Bush-sal, aki 2003-ban parancsot adott a Szaddám Huszeint megbuktató amerikai invázióra, amelyet a britekkel együtt hajtott végre az Egyesült Államok hadereje. "A kezdetektől köztudott, hogy nem értettünk egyet ennek a háborúnak az ügyében" - mondta Obama. "Mégsem kérdőjelezheti meg senki Bush támogatását a katonáink felé, a hazaszeretetét vagy az elkötelezettségét a biztonság iránt. Miként mondtam, voltam hazafiak, akik támogatták ezt a háborút, és voltak hazafiak, akik ellenezték. Mindannyian egyesülünk a katonáink iránti tiszteletben és a reményünkben Irak jövőjében" - folytatta.