Nemzeti hőseit is elvesztette az elöntött ország

Vágólapra másolva!
Hősként tisztelt sportolók képét égetik Pakisztánban mindenfelé, miután kiderült, hogy bunda volt az ország válogatottjának legutóbbi meccse. A gyanú szerint a megtévedt játékosok között van az egyik legnagyobb fiatal tehetség és a válogatott csapatkapitánya. A krikettbotrány mögött indiai bűnözőket sejtenek, a bundázást irányító bűnszervezet vezetője valószínűleg India egyik leghirhedtebb terroristája, aki már a lányát is beházasította a válogatottba.
Vágólapra másolva!

"A krikett volt az egyetlen jó dolog, ami velünk történt, az árvizek és minden más ellenére" - mondta szinte sírva a BBC-nek egy pakisztáni férfi a hétvégén. Nem elég ugyanis, hogy a pusztító árvizek által sújtott ország válogatottja elveszítette az Anglia elleni krikettmeccset, de a nemzeti hangulatot erősen befolyásoló meccsről kiderült, hogy bunda volt.

Pakisztánban rendkívül népszerű az angol eredetű krikett, amelynek lényege, hogy úgy győzze le az egyik csapat a másikat, hogy tagjai minél látványosabb vetődésekkel szerzik meg az ellenfél által visszaütött labdát, kiejtve az ütőjátékost, és megakadályozva őket abban, hogy pontot szerezzenek. A pakisztáni városok, falvak parkjaiban mindenütt láthatók fiatalok, és idősebbek, amint mángorlófa-szerű ütőkkel próbálják eltalálni a feléjük dobott labdát. Az országban szinte minden helyi közösségnek van saját krikettcsapata, a mérkőzéseket tömegek kísérik figyelemmel, az ország válogatottja többször nyert rangos világversenyt, 1992-ben és tavaly is világbajnokok lettek - két különböző mérkőzésfajtában. Gyerekek százezrei álmodoznak arról, hogy egy nap menő krikettjátékosok lesznek, a válogatott szereplése jelentős befolyással van a közhangulatra.

A múlt héten is milliók figyelték a képernyőkön, ahogy két pakisztáni játékos, Mohammed Aszif és Mohammed Amír háromszor is érvénytelen dobással hozták játékba a labdát, mert átlépték a dobóvonalat. "Csodálkoztam is, hogy a fenébe tudta (Amír) ilyen távolságból elvéteni felfutását, de meg sem fordult a fejemben, hogy korrupció lenne az eset mögött" - írta a brit Telegraphban Geoff Lawson, ausztrál krikettedző, aki korábban a pakisztáni válogatottat is vezette. A végeredményen nem sokat változtatott a három hiba: Anglia az ötnapos mérkőzéssorozat négy meccséből hármat megnyert a krikett otthonának is nevezett, 1787-ben alapított Lord's Crickett Groundon.

Forrás: AFP
A két hibázó játékos

Az egész meccs akkor került a figyelem középpontjába, amikor a mérkőzés után a News of the World című brit bulvárlap közétett egy cikket, amelyben részletesen beszámolnak arról, hogy a három jelentéktelennek tűnő hiba valójában nem véletlen volt, nekik egy férfi előre elárulta, hogy ki, hogyan és mikor fog hibázni.

Egy leleplező felvétel

A lap munkatársai a meccs előtt két héttel kezdtek nyomozni, miután kaptak egy tippet arról, hogy bunda készül. Az újságírók ázsiai vállalkozóknak adták ki magukat, akik érdeklődnek a megbundázott meccsek iránt, majd pár találkozó, illetve tízezer font (3,5 millió forint) kifizetése után a bizalmába férkőztek annak a férfinak, aki azt állította magáról, hogy tudja befolyásolni a mérkőzést.

A pakisztáni származású brit ingatlanvállalkozó, Mazhar Majeed, aki a Croydon futballkulb tulajdonosa is egyben, illetve bátyjával együtt régebb óta intézte a pakisztáni krikettcsapat angliai szponzorációját, egyre több részletet árult el az újságíróknak. A férfi a lap újságíróit azzal kecsegtette, hogy akár milliókat is kereshetnek azokkal az információkkal, amelyeket tőle kaphatnak a meccsekről, jó pénzért. Azzal kérkedett, hogy több játékos is a zsebében van, közülük négyet meg is nevezett: Aszifon és Amíron kívül Szalman Butt csapatkapitányt, illetve Kamran Akmal ütőjátékost.

Az újságírók a vele folytatott beszélgetést titokban videóra vették, a felvételen hallható és látható amint a férfi elsorolja, hogy pontosan, melyik játékos, melyik játékszakaszban, hanyadik dobását fogja elrontatni, és ahogy az információért cserébe kapott pénzt, 140 ezer fontot (közel 50 millió forintot) akkurátusan megszámolja.

Egy menekülő terrorista

A krikettben minden egyes dobásra lehet fogadni, így ha valaki előre tudja, hogy mikor, mit fog csinálni egy játékos, akklor komoly összegeket nyerhet - adómentesen. A krikettfogadások Indiában a legnépszerűbbek, bár az országban a lóversenyfogadás kivételével minden egyéb fogadás tiltott, így a krikettre is csak illegális fogadóirodákban tehetik meg tétjeiket a rajongók. Az üzlet nagyhatalmú szervezett bűnözői csoportok kezében van.

Forrás: AFP
Szalman Butt csapatkapitány is érintett lehet

A Guardian szerint az indiai Mumbai egyik legkeresettebb bűnözője, a várost 1993-ban ért, 250 ember halálával járó bombatámadások megszervezésével gyanúsított, India és az Interpol által is körözött Davúd Ibrahim régóta érdekelt a krikettfogadásokban.

A feltételezések szerint a bombatámadások után az Egyesült Arab Emirátusokba menekült Ibrahim bűnszervezete pakisztáni területre tette át működését, és a bundázás is a Mumbai-Arab Emirátusok-Karacsi háromszögben virágzik. A maffiafőnök és a pakisztáni krikett kapcsolatát kézzelfogható tények is megerősítik: lánya 2005-ben Pakisztán leghíresebb ütőjátékosának, Dzsaved Miandadnak a fiával kötött házasságot.

Egy elrabolt lány

A pakisztáni válogatottat korábban irányító Geoff Lawsonnak is van története, amely az alvilág és a pakisztáni krikett közötti kapcsolatra utal. A Telegraphnak írt cikkében azt állítja, hogy amikor edző volt, a játékosok kiválasztásáért felelős egyik illetékes könyörögött neki, hogy vegyen be a keretbe egy bizonyos játékost, mert azzal fenyegetik, hogy elrabolják a lányát. Lawson szerint a férfi valóban meg volt félemlítve, az ügy végül Pervez Musarraf akkori pakisztáni elnök segítségével oldódott meg.

Az edző szerint a pakisztáni játékosok több szempontból is kiszolgáltatottak a bundázásban érdekelt bűnözőknek. Egyrészt sokan származnak közülük szegény sorsú családból, és zűrös környékről. A jelenlegi ügy egyik érintettjéről, a kimagasló tehetségként számon tartott Muhammad Amírról azt írta Lawson, előfordult, hogy késett edzésekről, mert a lakóhelyének környékét megszálló tálib fegyveresek senkit nem engedtek át egy úton. Lawson szerint a bűnözők könnyen be tudják hálózni a szegényebb játékosokat jó pénz ígéretével, de akinél ez nem működik, azoknál nem riadnak vissza az erőszakos eszközöktől, fenyegetésektől sem. Majeed is azt állította a News of the Worldnek, hogy a sportolók szívesen veszik az ilyen megkereséseket. "Szegény fiúknak szükségük van rá. Csak gombokat fizetnek nekik."

Egy alig használt mobil

A News of The World jelezte a bundát a rendőrségnek, mielőtt megjelentette volna a leleplező riportot. A Scotland Yard munkatársai már szombat este kihallgattak három pakisztáni játékost, majd vasárnap őrizetbe vettek három személyt, akik között sajtóértesülések szerint Majeed is ott volt. Kihallgatásuk után óvadék ellenében szabadlábra helyezték őket. Az ügyben a pénzmosás miatt nyomozó brit rendőrségen és vámhatóságon kívül a legfőbb pakisztáni nyomozó szerv, illetve a pakisztáni és a nemzetközi krikettszövetség is vizsgálódik.

Forrás: AFP
Szégyenkeznek

A brit nyomozás többek között a közvetítő pénzügyeire és cégeire koncentrál, de a News of the World szerint akár 80 korábbi mérkőzésre is kiterjedhet, mivel felmerült, hogy azokat is megbundázták. A Daily Mail szerint már az is kiderült, hogy Mazhar Majeednek volt egy mobiltelefonja, amelyet alig használt, de amikor a pakisztáni válogatott játszott valahol a világban, akkor kiemelkedően sok beszélgetést bonyolított le rajta.

A játékosokat csütörtökön hallgatják meg a pakisztáni krikettszövetség küldöttei, az még kérdéses, hogy eltiltják-e őket, de a válogatott közeljövőben tervezett angliai meccsein valószínűleg már nem léphetnek pályára. Pakisztánban sokan a játékosok azonnali menesztését követelik, a csalódott szurkolók az utcán égetik el korábbi bálványaik képét és az őket jelképező bábukat.