Ismét nemi erőszakkal gyanúsítják a Wikileaks-alapítót

Vágólapra másolva!
Az állítólagos sértett fellebbezése és egy újabb panasz miatt a nemi erőszak és zaklatás miatt feljelentett Wikileaks-alapító elleni nyomozás folytatását rendelte el a svéd főügyész. Assange szerint a Pentagon állhat az őt ért vádak mögött, hiszen az oknyomozó oldal korábban több tízezer oldal afganisztáni katonai dokumentumot tett közzé.
Vágólapra másolva!

Alig tíz nap alatt meggondolta magát a svéd ügyészség, és mégis folytatja az eljárást nemi erőszak gyanúja miatt Julian Assange, az egyebek mellett az afganisztáni hadműveletekkel kapcsolatos titkos amerikai dokumentumokat megjelentető Wikileaks oknyomozó oldal alapítója ellen. Marianne Ny főügyész a sértett ügyvédjének fellebbezése alapján úgy döntött, újra meg kell nyitni az aktát. Ny szerdán azt mondta: egy másik, nemi erőszakról és szexuális zaklatásról szóló panasz is érkezett Assange ellen.

Rendőrség augusztus elején kezdett nyomozni, miután két svéd nő azzal vádolta meg Assange-t, hogy zaklatta és megerőszakolta őket. Az ügyészség augusztus 21-én még arról határozott, hogy Assange nem vádolható nemi erőszakkal, ezért visszavonták az ellene kiadott letartóztatási parancsot, de a zaklatás miatt folytatták az eljárást (a döntésről beszámoló brit Telegraph emlékeztet arra, hogy a zaklatás a svéd jog szerint nem szexuális bűncselekmény, azt gondatlan magatartással is el lehet követni).

Assange korábban az Aftonbladet című lapnak adott interjúban azt mondta: a Pentagon állhat az ellene felhozott, nemi erőszakról szóló vádak mögött. Úgy fogalmazott, hogy nem tudja, pontosan "ki bujkál" a vádak mögött, de korábban már figyelmeztették, hogy "a Pentagonhoz hasonló csoportok" "piszkos trükköket" vethetnek be a Wikileaks megsemmisítésére. Azt mondta, informátorai szerint akár szexbotrány is szerepelhet a lejáratásban.

A Wikileaks korábban már 76 ezer oldalnyi afganisztáni katonai dokumentumot tett közzé, többek között elhibázott afganisztáni katonai akciókról, a civil veszteségek nagyságáról, valamint a pakisztáni titkosszolgálat és az afganisztáni tálibok közötti kapcsolatokról. A Wikileaksről és az afganisztáni katonai iratok nyilvánosságra hozásával kavart botrányról korábbi cikkünkben olvashat.