Az államfővel és pártjával is megküzdőtt a minisztereit leváltó román kormányfő

Vágólapra másolva!
Hat miniszterétől vált meg csütörtökön a bukaresti kormányból a román miniszterelnök. Miközben Emil Boc a kormányátalakítással az államfő elvárásainak próbált megfelelni, a pozícióban maradt turisztikai minisztere, a román kormánypárt befolyásos politikusa a miniszterelnök lemondását követelte. A romániai kormányátalakítás nem érintette a Romániai Magyar Demokrata Szövetség három tárcavezetőjét.
Vágólapra másolva!

Kormányának csaknem felét lecserélte csütörtökön a 2008 decembere óta kormányzó román miniszterelnök, Emil Boc. A kormányfő által vezetett Demokrata Liberális Párt (PDL) tizenkét tárcavezetőjéből hatan távoznak: Boc megvált a mezőgazdasági, a munkaügyi, a távközlési és a pénzügyminisztertől, a gazdasági és a közlekedési miniszter pedig önként távozott a kabinetből.

A tárcavezetők menesztéséről a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) kormányzó PDL-n belül született döntés, az RMDSZ három tárcavezetőjét - Cseke Attila egészségügyi, Kelemen Hunor kulturális és Borbély László környezetvédelmi minisztereket - a kormányátalakítás nem érinti.

Basescu is beavatkozott

Emil Boc a nap folyamán több lépésben váltotta le a minisztereit. A Cotidianul nevű romániai napilap szerint az államfő eredetileg csak három tárcavezetőt akart lecserélni, de az első bejelentést követően - a 2004-es megválasztása óta pártonkívüli, de a PDL-ben továbbra is komoly befolyással bíró - Traian Basescu jelezte a miniszterelnöknek, hogy további cserékre lenne szükség, ezért a kormányfő megvált a távközlési miniszterétől is. A Cotidianul azt írta: Basescu azért avatkozott be a kormányátalakítás folyamatába, mert nem értett egyet a pénzügyminiszter leváltásával.

A megszorításokra kényszerülő kormányt gyakran bíráló Traian Basescu államfő korábban szeptember elsejéig adott határidőt a kormányfőnek arra, hogy miniszterei tevékenységét értékelje. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) támogatására szoruló bukaresti kormány népszerűsége nagyot zuhant az elmúlt hónapokban, egyrészt a közalkalmazottak 25 százalékos bércsökkentése valamint a 19 százalékos áfának 24 százalékra emelése miatt, de amiatt is, hogy kiterjesztette a társadalombiztosítás-köteles jövedelmek sorát.

Össztűz alatt

A Romania Libera nevű napilap szerint Boc a kormányátalakítással a PDL-n belüli erőcsoportokat akarta kiegyensúlyozni, és elejét venni a saját leváltásának. A román miniszterelnököt ugyanis az utóbbi hetekben két PDL-s csoport is élesen bírálta: az államfő párton belüli támogatói mellett az Elena Udrea turisztikai miniszter - Basescu korábbi tanácsadója - körül csoportosuló PDL-s parlamenti képviselők is nekimentek a miniszterelnöknek. A mostani minisztercserék bejelentése után Udrea kijelentette, a miniszterelnök jobban tenné, ha beadná a lemondását. A Romania Libera szerint Boc megerősödve került ki a vitából: a kormányátalakítás előtt a PDL parlamenti képviselői, a párt vezető testülete és a helyi vezetői is a kormányfő maradása mellett szavaztak.

Lehet, hogy Boc mostani győzelme csak átmeneti lesz, mert a komoly költségvetési problémákkal küzdő kormányra ősszel újabb megszorítások várnak. A román gazdaság állapotáról az utóbbi hetekben érkező hírekből borús kép rajzolódik ki: Bukarestben az első hét havi államháztartási hiány 3,9 százalékra kúszott az első hat havi 3,4 százalék után, a júliusi 19-ről 24 százalékra történő áfaemelés sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, az IMF pedig további intézkedéseket vár a hiány leszorítása érdekében. Ez az RMDSZ és a PDL együttműködésében is zavart okozhat: a romániai magyar párt parlamenti képviselői szerdán úgy döntöttek, hogy nem támogatják a további megszorításokat.

Az ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt és a Nemzeti Liberális Párt máris bejelentette: bizalmatlansági indítványt nyújtanak be közösen a parlament elé, hogy megbuktassák a kormányt. Ez a két párt - akkor még az RMDSZ-szel együttműködve - buktatta meg Boc első kormányát is 2009 októberében, de pár hónappal később a decemberben újraválasztott Basescu ismét őt kérte fel kormányfőnek.

"Amennyiben a miniszterelnök tisztségében marad, teljesen mindegy, hogy hány minisztert cserélnek ki. A demokrata-liberális párt elemzéseit elvégezte, véleményem szerint most a párton belüli egyensúlyt keresi, a döntéseket az RMDSZ nem kérdőjelezi meg" - nyilatkozta csütörtök este, a kormányátalakítás után a Transindex.ro nevű romániai magyar hírportálnak Kelemen Hunor. Frunda György, az RMDSZ szenátora viszont továbbra sem tartja kizártnak Boc leváltását. A szenátor az Antena3 nevű tévécsatornának azt mondta, ha az államelnök nem írja alá a kormány átalakításáról szóló határozatot, a miniszterelnök kénytelen lesz benyújtani a lemondását.