Eloltották a tüzet a Mexikói-öbölben felrobbant fúrótoronynál

Vágólapra másolva!
Újabb olajfúrótorony robbant fel a Mexikói-öbölben közel 130 kilométerre az Egyesült Államok déli partjaitól. Az amerikai parti őrség jelentése szerint 13 munkást a tengerbe vetettek a detonáció lökéshullámai. A robbanás következtében keletkezett tüzet már eloltották, de az amerikai hatóságok még nem tudják, mi okozta a balesetet. A parti őrség szerint az állomás körül nincs olajszennyeződés.
Vágólapra másolva!

Eloltották a tüzet Mexikói-öbölben felrobbant olajkitermelő állomáson, ahol az első híradásokkal ellentétben senki sem sérült meg. A szerencsétlenség helyi idő szerint csütörtök reggel történt a térségben több fúrótoronnyal rendelkező Mariner Energy nevű cég Vermilion Oil Rig 380 nevet viselő olajkútján - közölte a CNN. Az amerikai hatóságok egyelőre nem tudják a robbanás okát.

"A cég szakértőinek első vizsgálata a helyszínen azt mutatja, hogy a jelentésekkel ellentétben egyelőre sehol nem látható ömlés. Úgy tűnik, minden rendben van jelenleg"- mondta Patrick Cassidy, a Mariner Energy szóvivője a CNN-nek. Bár a szerencsétlenség után az amerikai parti őrség arról számolt be, hogy a baleset helyszínén mintegy másfél kilométer hosszú, száz méter széles olajfolt terült el, később cáfolták ezt az értesülést. A helikopterekről, illetve hajókról történt ellenőrzések során semmifajta olajszivárgást nem állapítottak meg.

A parti őrség úgy tudja, a robbanáskor 13 ember a tengerbe esett, az első híradások szerint az egyikük megsérült, de ezt később a parti őrség cáfolta. Mindnyájukat korházba szállították kivizsgálásra. "Mind a tizenhárman megvannak, és mivel mentőmellény volt rajtuk, védve voltak"- mondta a parti őrség törzsőrmestere, John Edwards az MSNBC nevű amerikai csatornának. A CNN a parti őrségtől úgy értesült, hogy a fúrótorony nem volt aktív, a kitermelés szünetelt.

Forrás: AFP
Az égő olajfúrótorony a KATC3 hírtelevízió helikopterének felvételén

A Mexikói-öbölben április 20-án robbant föl a BP olajtársaság Deepwater Horizon nevű olajfúrótornya, amelyen 11 munkás vesztette életét. A torony alatti mélytengeri olajkútból hónapokig ömlött az olaj a tengerbe, súlyos ökológiai katasztrófát okozva a Mexikói-öböl térségében.

Gene Beck, a Texasi Egyetem olajmérnöki szakának docense a CNN-nek azt mondta, szemben a mélyvízi kutatófurrásokat végző Deepwater Horizonnal a most ferobbant fórótorony már egy beüzemelt termelőállomás volt. Beck szerint az állomáson gázrobbanás történhetett.