A határtalan jótékonyság lehet Leonardo Farkas veszte

Vágólapra másolva!
Fejenként 2,2 millió forinttal támogatja a mélyben rekedt chilei bányászokat, szórt már pénzt szegények közé, de küldött vizet a földrengés sújtotta Haitire is a magyar származású chilei milliomos, Leonardo Farkas. A chilei elnökjelöltségen is elgondolkodó, bárzongorista korában Julio Iglesiasszal és Tom Jonesszal is fellépő Farkas több mint kétszázezres borravalót hagy az éttermekben, a Facebook szerint ő a 14. legnépszerűbb politikus a világon. Üzlettársa azonban hűtlen kezeléssel vádolja.
Vágólapra másolva!

Mind a 33, egy augusztusi bányaomlás miatt 700 méteres mélységben rekedt bányász nevére kibocsátott egy csekket Leonardo Farkas, a bőkezű adományairól ismert, magyar százmazású chilei milliomos. A csekkek névértéke egyenként 5 millió pesó (2,2 millió forint) - számolt be Farkas legújabb bőkezű akciójáról számos külföldi újság a Financial Timestól a Guardianig. Farkas az adomány mellett gyűjtést is szervez a mélyben rekedt bányászok számára, azzal a céllal, hogy fejenként további egymillió pesót (440 ezer forintot) gyűjtsön nekik.

"Ötmillió peso pont egyéves munkabérük. Ezek a szegény emberek könnyen megbetegedhetnek, ha karácsonyig kell a bányában maradniuk. Azért adok nekik ennyi pénzt, hogy ne kelljen már a szabadulásuk másnapján új munkát keresniük" - magyarázta egy chilei újságnak Farkas. A szintén bányatulajdonos Farkas azt mondta, amikor meghallotta a hírt, hogy a bányászok életben vannak a bányaomlás után, az azt követő éjszaka nem tudott aludni, majd hajnalban repülőre ült, hogy a katasztrófa helyszínére utazzon. A csekkeket a repülőút alatt töltötte ki.

Szent István és Marcelo Kemeny

A chilei fővárostól, Santiagótól 850 kilométerre fekvő bányában augusztus 5-én történt baleset, ekkor rekedt 700 méter mélyben 33 bányász. A bányászok egy papírfecnin üzentek, hogy mindnyájan élnek, és sikerült eljutniuk egy menedékhelyre. A bányászok egy keskeny csövön át tudnak érintkezni a külvilággal és ellátást is kapnak, de a kimentésük karácsonyig is eltarthat. A bányászok az I. Szent István magyar királyról elnevezett Compania Minera San Esteban Primera (I. Szent István Bányaipari Vállalat) munkatársai. A céget 1957-ben alapította meg a kommunista rezsim miatt Magyarországról Chilébe költöző Jorge Kemeny Letai. A céget jelenleg Jorge Kemeny Letai fia, Marcelo Kemeny, valamint a német származású Alejandro Bohn, Jorge Kemeny feleségének testvére vezeti.

Több chilei újság is felvetette, hogy Farkas azért ilyen bőkezű a mélyben rekedt bányászokkal, mert rokona Kemenynek. Leonardo Farkas hatéves kora óta ismeri Marcelo Kemenyt, bár azt mondja, csak üzleti kapcsolatban áll a Kemeny családdal. A San Esteban bányával szomszédos Santa Fe és Santa Barbara bánya tulajdonrészének 66 százaléka is Farkas rokonaié, a Klein-családé volt, de ezt 2004-ben Farkas megörökölte. A fennmaradó 33 százalék pedig a Létai családé.

Bárzongoristából bányatulajdonos

Leonardo Farkas édesapja Daniel Farkas Berger 1939-ben vándorolt ki Chilébe, ahol feleségül vette a német zsidó származású Catalina Kleint. Farkas Berger bányászattal kezdett foglalkozni, több vasbányában szerzett részesedést. Az 1967-ben született Leonardo Farkas mérnökként végzett, majd 20 évesen az Egyesült Államokba költözött, ahol édesapja álmát megvalósítva bárzongoristaként dolgozott. A The Orchestra Man néven fellépő Farkasnak saját showja volt Las Vegasban, és többek között Julio Iglesiasszal és Tom Jonesszal is fellépett.

Az Egyesült Államokban ismerte meg feleségét, Betina Friedman Parkert, akinek a nagyapja, Arthur Winaerick alapította meg a Concord szállodaláncot. A család számos golfpályának is a tulajdonosa, többek között övék a Monster Golf Course, amelyet a világ 50 legjobb golfpályája közé sorolnak. Farkas 15 év után 2005-ben költözött vissza Chilébe, miután feleségét meggyőzte, hogy édesapja halála után vágjanak bele a bányaiparba. Farkas felvirágoztatta az édesapjától örökölt hanyatló vasbányákat, elsősorban annak köszönhetően, hogy Kínába kezdett el exportálni.

Forrás: AFP
A bányászok hozzátartozói hálásak lehetnek Leonardo Farkasnak

A Santa Fe és Santa Barbara bányák többségi tulajdonosaként arról ismert, hogy több mint kétezer alkalmazottjának számos extrajuttatást nyújt. A Valapraiso Times szerint jótékonyságáról és bőkezű borravalóiról legendák keringenek Chilében. A lap szerint Farkas rendszeresen ezerdolláros (222 ezer forintos) borravalókat hagy éttermekben, és amikor rajongóival találkozik, 5000 pesósokat (2200 forint) szokott közöttük szétosztani, de arra is volt példa, hogy Santiago szegénynegyedeiben pénzt szórt a helyiek között. "Amikor bárzongorista voltam az USA-ban, akkor borravalókból éltem. Most nem csinálok mást, mint visszafizetem, amit másoktól kaptam" - magyarázta Farkas.

"Nekem vannak a legjobb házaim"

Chileszerte akkor vált népszerűvé, amikor egy, a hátrányos helyzetű gyerekek támogatásáért indított televíziós kampányban ő ajánlotta fel a legnagyobb összegeket: 2008-ban 235 millió pesót (103 millió forintot), egy évvel később 1 milliárd pesót (440 millió forintot) fizetett.

"Az élet minden egyes napját úgy élvezzétek, mintha nem lenne holnap. Most menjetek, és élvezzétek az életeteket!" - egyszer így búcsúzott a valparaisói katolikus egyetem előtt az őt rocksztárként ünneplő diákoktól. Ez akár a mottója is lehetne, ugyanis a szívesen adakozó Farkas sosem takargatta fényűző életstílusát. Többek között három Hummer H2-ese és tizenkét Nissan Terrano terepjárója van, emiatt 42 ezer dollárt kellett befizetnie a lakhelyén a gépjárművek engedélyeiért. "Nekem vannak a legjobb házaim és a legjobb autóim egész Chilében. Fantasztikus az életem, olyan, amiről bárki álmodhat" - mondta Farkas, akinek kívánságait öt inas és egy szakács lesi.

Farkas a 2010-es haiti és chilei földrengések után is a zsebébe nyúlt, Haitibe elsősorban ivóvíz és élelmiszer szállítmányokat küldött, míg a chilei földrengés áldozatait 200 millió peso (88 millió forint) értékben támogatta élelmiszerekkel, és 17 kamionjával segítette a segélyek szétosztását. A gazdagabb emberekkel már kevésbé ilyen jószívű, amikor Keanu Reeves kanadai színész Chilébe látogatott, hogy Leonardo Farkastól kérjen támogatást Henry's Crime című filmjéhez, Farkas visszautasította Reeves kérését arra hivatkozva, hogy megváltoztatták a finanszírozásról szóló szerződésterv egyes részleteit.

Farkas rendkívül népszerű hazájában, a Facebookon 352 ezer rajongója van, amivel a közösségi oldalon a 14. legnépszerűbb a világon az aktív politikusok között. Sokáig tervezgette, hogy a 2009-es elnökválasztáson is elindul a balközép Concertación pártszövetség színeiben, végül az őt ért támadásokra hivatkozva mégsem vállalta a jelöltséget. Előfordulhat azonban, hogy mégis nagyvonalú adományai miatt kerül bajba Farkas. Bányavállalatának ausztrál partnere ugyanis beperelte. Hűtlen kezeléssel vádolják az ausztrálok, mert szerintük a vállalat pénzét költötte jótékonykodásra. Farkas tagadja a vádakat, szerinte mindig jogszerűen járt el az adakozásra fordított összegekkel.